Oruc Reis: «Τα πράγματα θα δυσκολέψουν- Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα»

Όλα όσα είπε ο γεωστρατηγικός αναλυτής Αθ. Δρούγος στο star.gr

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αθανάσιου Δρούγου διεθνολόγου γεωστρατηγικού αναλυτή

Την εκτίμηση ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν πάρα πολύ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το επόμενο διάστημα, με τον Ερντογάν να εμμένει στις μεγαλοϊδεατικές και αναθεωρητικές θέσεις του, εξέφρασε μιλώντας στο star.gr o Αθανάσιος Δρούγος διεθνολόγος και γεωστρατηγικός αναλυτής.

«Βλέπω οι Τούρκοι να προωθούν περισσότερο τη σκληρή θέση τους και ούτε λίγο, ούτε πολύ δεν πρόκειται να μειώσουν, ούτε να επιβραδύνουν, ούτε να ακυρώσουν αυτά τα οποία έχουν κατά νου», είπε.

«Παιχνίδια» από Oruc Reis: Πλησίασε το Καστελόριζο και έστριψε

Σύμφωνα με τον ίδιο, διαχρονικά η Τουρκία είναι προβλέψιμη και πραγματοποιεί τις εξαγγελίες της, είτε αυτές αφορούσαν στο θέμα των θαλάσσιων ζωνών, είτε στο θέμα της Κύπρου, ή των S-400.

Άρα από δω και πέρα θα έλεγα ότι έχουμε περάσει ένα φαύλο κύκλο εκ μέρους της Άγκυρας ακραίων κινήσεων.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Δρούγος, αυτό που τον προβληματίζει έντονα είναι η είσοδος κάτω από τα 12 μίλια, στη δυνητική υφαλοκρηπίδα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και κυρίως στα χωρικά ύδατα της χώρας μας. 

Πορεία Oruc Reis: Κρίσιμες οι επόμενες ώρες στο Αιγαίο 

«Φλερτάρουν με θερμό επεισόδιο και όπως είδα από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, το Oruc Reis πρόκειται να παραμείνει για αρκετό διάστημα στην περιοχή. Τώρα κάνει δισδιάστατες και αργότερα τρισδιάστατες έρευνες με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να φέρουν και γεωτρύπανο», είπε.

Ξεμπροστιάζει παντού το ελληνικό ΥΠΕΞ την Τουρκία με εντολή Δένδια  

«Δύσκολη η αποκλιμάκωση»

Σύμφωνα με τον κ. Δρούγο μία αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο φαντάζει δύσκολη, ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή. 

Όπως εξήγησε, το Καστελόριζο αποτελεί βασικό σημείο στο οποίο οι Τούρκοι θέλουν να «έχουν το πάνω χέρι», ώστε από τη Μαρμαρίδα απέναντι από τη Ρόδο, μέχρι και το Ισκεντερούν στα όρια με τη Συρία και τον Λίβανο να επιβάλλουν την «Γαλάζια Πατρίδα».

Μητσοτάκης για Τουρκία: Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε διαθέσιμη επιλογή

«Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες η κατάσταση θα είναι αρκετά δύσκολη με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Όσο δεν αντιδρά ο διεθνής παράγοντας και κυρίως οι Αμερικάνοι, οι Ευρωπαίοι και οι Ρώσοι ο Τούρκος Πρόεδρος βρίσκει πρόσφορο έδαφος για να κινηθεί ανάλογα», σημείωσε.

Ως προς το θέμα των αμερικανικών εκλογών, ο ίδιος εκτίμησε ότι στην περίπτωση επανεκλογής Τραμπ τα πράγματα θα πάρουν χειρότερη τροπή, ενώ αν αναδειχθεί νικητής ο Τζο Μπάιντεν η εικόνα θα είναι αρκετά «ομιχλώδης» μέχρι και τις 20 Ιανουαρίου, ημερομηνία ανάληψης των καθηκόντων του.

Επιστολή Δένδια σε Γερμανία: Μη δώσετε φρεγάτες και υποβρύχια σε Τουρκία

«Χαλαρές οι όποιες κυρώσεις τυχόν επιβληθούν στην Τουρκία»

Αναφερόμενος στο αίτημα του ελληνικού ΥΠΕΞ για την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης, ο κ. Δρούγος εκτίμησε ότι αυτή η κίνηση αν και δείχνει μία αναβάθμιση των αιτημάτων από την ελληνική πλευρά για την επιβολή κάποιων σκληρών κυρώσεων που «δαγκώνουν» την Τουρκία, δεν θα αποδώσει. 

«Όποιες κυρώσεις και αν επιβληθούν θα είναι σχετικά χαλαρές και δεν θα επηρεάσουν την Τουρκία, όπως δεν την επηρέασαν και στο θέμα της Βόρειας Συρίας πέρυσι το φθινόπωρο ή στα θέματα των παράνομων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ», είπε.

Αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας ζητά η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο όπλων, ο κ. Δρούγος ανέφερε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία με μεγάλα οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα που σχετίζονται και με το μεταναστευτικό και εκτίμησε ότι δύσκολα οι κυβερνήσεις αυτές θα προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση. 

«Οι Τούρκοι παίρνουν υποβρύχια από τους Γερμανούς και πάρα πολλά ανταλλακτικά για τα άρματα μάχης leopard και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με τη μελέτη μου πάνω από το 1/3 των γερμανικών εξαγωγών οπλικών συστημάτων κατευθύνεται στην Τουρκία. Πέρυσι οι γερμανικές βιομηχανίες κέρδισαν από την Τουρκία περίπου 339 εκατομμύρια δολάρια», σημείωσε.

Δένδιας στον Γερμανό ΥΠΕΞ: Η Τουρκία δυναμιτίζει τον διάλογο  

Την ίδια ώρα όπως τόνισε, και  οι Αμερικανοί αν και προχώρησαν σε αναστολή του προγράμματος σε ό,τι έχει να κάνει με τα F-35 μετά την προμήθεια των s-400 από την Άγκυρα, δεν επέβαλαν τελικά την πλήρη διακοπή του. 

«Αν οι Αμερικανοί που είναι πιο ισχυροί από τους Ευρωπαίους διστάζουν τέτοιες κινήσεις, φανταστείτε η ΕΕ η οποία αν και ισχυρή οικονομικά, είναι «χάρτινη τίγρης» στα στρατιωτικά και στα εξωτερικής πολιτικής ζητήματα», είπε.

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Ποια είναι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας

Σε ό,τι έχει να κάνει με την κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι το Oruc Reis κινήθηκε σήμερα στα 9 μίλια από το Καστελόριζο, ο κ. Δρούγος σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων, φαίνεται να κινούμαστε αποκλειστικά στο όριο των 6 ναυτικών μιλίων

«Για αυτό και προφανώς οι διεισδύσεις του τουρκικού ωκεανογραφικού και των συνοδευτικών πλοίων τελικά όπως είδα, δεν είχαν καμία εκ μέρους μας αντίδραση», εξήγησε.

Παναγιωτόπουλος: Οι Ένοπλες Δυνάμεις προστατεύουν την εδαφική κυριαρχία μας

Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτό τον τρόπο οι Τούρκοι εξαφανίζουν το δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδος των 12 ναυτικών μιλίων. 

«Πέρασμα μεταξύ 6 με 12 μιλίων, σίγουρα στερεί από τη χώρα μας κάποια πράγματα, αν ποτέ συζητηθούν αυτά και γίνει επέκταση στη συγκεκριμένη περιοχή, που δεν το βλέπω», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top