Ιανός: Παραμένουν αποκλεισμένα χωριά–Νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού στην Οξυά

Μετρά τις πληγές της η Καρδίτσα

Για τέταρτη μέρα παραμένουν αποκλεισμένοι κάτοικοι στα ορεινά χωριά της Καρδίτσας, μετά από το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα Ιανού από τη Θεσσαλία. Γέφυρες έχουν γκρεμιστεί αποκόβοντας τα χωριά από την πόλη, χιλιάδες στρέμματα γης πλημμύρισαν, επιχειρήσεις καταστράφηκαν, ζώα πνίγηκαν. Την ίδια ώρα λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό της 43χρονης φαρμακοποιού, η οποία παρασύρθηκε από χείμαρρο με το αυτοκίνητό της στο Μουζάκι. 

Ιανός: 40 άτομα εγκλωβισμένα στο χωριό Οξυά–Θα απομακρυνθούν με ελικόπτερo

Οι κάτοικοι στα χωριά της Αργιθέας παραμένουν αποκλεισμένοι, αρκετοί χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Συνολικά δέκα χωριά έχουν αποκλειστεί, με τους κατοίκους να περιμένουν τα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής για να τους πάνε τρόφιμα, νερό ή να τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος, καθώς πολλοί χρήζουν ιατρικής βοήθειας. 

Εκκενώθηκε η Μεταμόρφωση Καρδίτσας - Μεταφέρθηκαν σε ξενοδοχείο οι κάτοικοι

Σήμερα θα γίνει νέα επιχείρηση απεγκλωβισμού με ελικόπτερο στην περιοχή της Οξυάς, προκειμένου να μεταφερθούν όσοι κάτοικοι επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Παράλληλα, θα μεταφερθούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στην περιοχή, η οποία παραμένει χωρίς ρεύμα και νερό.

Ιανός: Βιβλικές καταστροφές στη Θεσσαλία – Τρεις νεκροί, μία αγνοούμενη

Χθες κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, καθώς το ελικόπτερο δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και τελικά με ένα γάντζο έριξε στους εγκλωβισμένους κατοίκους, τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Η κατάσταση σε όλο το οδικό δίκτυο των Αγράφων είναι δύσκολη. Το οδικό δίκτυο έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ αρκετοί κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι χρειάζονται βοήθεια. 

Ιανός: Κραυγή αγωνίας από τους συγγενείς της αγνοούμενης- Τι είπαν στο Star

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα από την κακοκαιρία είναι ότι σύμφωνα με το meteo.gr οι πολύωρες και ισχυρές βροχές στην Πίνδο και τον Θεσσαλικό κάμπο «βύθισαν τεράστιες αγροτικές και αστικές εκτάσεις κάτω από τόνους νερού, προκαλώντας καταστροφές σε μια έκταση μεγαλύτερη των 210.000 στρεμμάτων. 

Χθες πέταξε με Super Puma πάνω από την Οξυά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής. 

Στην Καρδίτσα σήμερα ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί σήμερα τις πληγείσες περιοχές του νομού Καρδίτσας για να αποτιμήσει τις ζημιές στην περιοχή, αλλά και για να εκπονηθεί ένα σχέδιο αποκατάστασης των πληγέντων σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. 

Ιανός: Σε ποιες περιοχές υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης

Προτεραιότητα αποτελεί η ταχύτατη επαναφορά της περιοχής στην κανονικότητα με τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων. 

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών από την κακοκαιρία Ιανός

Ιανός: Νεκρός ο αγνοούμενος στην Καστανιά Καρδίτσας

  • Αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα για έξι μήνες.
  • Χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες. Επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Παρέχεται επίσης ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας. Ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ παρέχεται σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.
  • Διατίθεται, άμεσα, 1 εκατ. ευρώ σε κάθε Δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου. Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες Δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί.
  • Προχωρά άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί.
  • Χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση.
  • Προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα.
  • Παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%.
  • Δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των Δήμων που έχουν πληγεί.
  • Εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των Δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτείται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμειακής μηχανής».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top