Σύψας: «Στόχος να μην έρθει το 2ο κύμα κορωνοϊου το καλοκαίρι»

Ανησυχία για την κακή συμπεριφορά των πολιτών στα πάρτι

Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και τη χαλάρωση του κόσμου απέναντι στα μέτρα πρόληψης και προστασίας εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. 

Όπως εξήγησε στον ΣΚΑΪ, «δεν είναι καιρός για χαλάρωση» και ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών, οι οποίοι πηγαίνουν σε πάρτι και συνωστίζονται. 

Κορωνοϊός Θεσπρωτία: Δύο νέα κρούσματα στην Παραμυθιά

Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται ακόμη και αν ο ασθενής δεν εμφανίζει συμπτώματα, γεγονός που κάνει τη μετάδοσή του πολύ επικίνδυνη και γρήγορη, δυσκολεύοντας τη μετέπειτα ιχνηλάτηση. Σχετικά με το πότε θα χτυπήσει «καμπανάκι» κινδύνου στην Ελλάδα, ο κ. Σύψας απάντησε «Όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη».

Μάλιστα όπως τόνισε, ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι χαμηλός, όμως δεν αποκλείεται να σημειώσει ανοδική τάση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα πρέπει να λάβει εκ νέου μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του ιού. 

«Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται». Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα οι τοπικές εξάρσεις είναι ελεγχόμενες.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: 21 νέα κρούσματα- Κανένας νέος θάνατος

Το θετικό κομμάτι σύμφωνα με τον καθηγητή είναι πως οι ευπαθείς ομάδες φαίνεται να έχουν λάβει σοβαρά τα μέτρα προφύλαξής τους για αυτό και έχουν μειωθεί οι εισαγωγές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. 

«Στόχος να μην έρθει το 2ο κύμα κορωνοϊου το καλοκαίρι»

Αναφορικά με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ο κ. Σύψας τόνισε πως «ο στόχος είναι να μην έχουμε το δεύτερο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα άσχημα. Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο δηλαδή Νοέμβριο, αρχές Δεκεμβρίου».

Σχετικά με το εμβόλιο είπε πως εκτιμά ότι θα το έχουμε από του χρόνου το καλοκαίρι αν όλα πάνε καλά. «Έχουμε πολύ δρόμο για το εμβόλιο. Εάν όλα πάνε καλά θα το έχουμε σε 1 χρόνο με 18 μήνες. Του χρόνου το καλοκαίρι θα είναι παρόμοιο με το φετινό». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top