Έβρος: 9.972 μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην Ελλάδα μέσα σε μία μέρα

«Ορισμένοι πετούσαν πυρακτωμένα ξύλα, κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν»

Με κάθε δυνατό τρόπο προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα σχεδόν 10.000 μετανάστες μέσα σε μόλις 24 ώρες από τα σύνορα του Έβρου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τις έξι το πρωί του Σαββάτου έως τις έξι το πρωί σήμερα, αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια (σε όλο τον Έβρο) σε 9.972 άτομα.

Οι ελληνικές Αρχές συνέλαβαν 73 άτομα και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Όπως τονίζεται, όσοι μπήκαν παράνομα δεν έχουν καμία σχέση με το Ιντλίμπ. 'Έρχονται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Σομαλία. Ο στρατός καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τοποθέτησε τεχνητά εμπόδια και πινακίδες για να ανακόψει τις ροές.

Η Ευρώπη στο πλευρό της Ελλάδας: «Προτεραιότητά μας να τη στηρίξουμε»

Περίπου στις 2.00 τα ξημερώματα έγινε μία οργανωμένη μαζική κίνηση από πολυπληθή ομάδα νεαρών μεταναστών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος από το σημείο που ονομάζεται Δάσος Καστανεών και δεν υπάρχει φράκτης (πολύ κοντά στη μεθοριακή διάβαση). Το σημείο αυτό βρίσκεται λίγο βορειότερα από τη συνοριακή διάβαση Ελλάδας -Τουρκίας όπου είχαν συγκεντρωθεί προηγουμένως.

«Από τις 1.30 τα ξημερώματα η προετοιμασία της κίνησης αυτής είχε εντοπιστεί από το στρατό και τις αστυνομικές δυνάμεις και υπήρξε ετοιμότητα. Με συντονισμένες προσπάθειες των δύο φορέων αποτράπηκε η είσοδος στο ελληνικό έδαφος», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ υπό τον Πρωθυπουργό 

Το απόγευμα της Κυριακής 1/3 στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύγκληση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, από τις Καστανιές Έβρου όπου και βρίσκεται, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε ότι η  Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει ενίσχυση από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, «εάν χρειαστεί θα το κάνει». 

Κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν

Χθες, κατά τις απογευματινές ώρες μέχρι τις πρώτες νυχτερινές ώρες οργανωμένες ομάδες μεταναστών πετούσαν πέτρες, δακρυγόνα, πυρακτωμένα ξύλα και σίδερα προς την ελληνική πλευρά. Ορισμένοι μάλιστα κρατούσαν μαχαίρια και απειλούσαν.

Πάνω από 13.000 μετανάστες στα σύνορα – Οι περισσότεροι άνδρες

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης αναφέρει πως πάνω από 13.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας. Οι περισσότεροι εξ΄αυτών είναι άνδρες, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονται οικογένειες και παιδιά.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΟΜ, ομάδες του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και των προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη ως τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους.

«Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας, έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

«Ο αριθμός των ανθρώπων που φεύγουν από την Αδριανούπολη (Εντιρνέ, βορειοδυτική Τουρκία) με σκοπό να περάσουν τα σύνορα μεγάλωνε κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς αυτοκίνητα, ταξί και λεωφορεία έφθασαν στην Κωνσταντινούπολη», σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Τουρκία Λάντο Γκβιλάβα. «Οι περισσότεροι είναι άνδρες, αλλά βλέπουμε επίσης οικογένειες με μικρά παιδιά», πρόσθεσε.

Ο Λάντο Γκβιλάβα ανέφερε ότι ο ΔΟΜ διανέμει τρόφιμα και άλλα απαραίτητα, όμως καθώς επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τόνισε πως είναι «ανήσυχος για τους πιο ευάλωτους και εκτεθειμένους» πρόσφυγες και μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top