Κωνσταντίνος Φίλης: «Η Άγκυρα θέλει να μπει στα ενεργειακά με τσαμπουκά!»

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στο STAR

Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR μίλησε ο Εκτελεστικός Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

Το STAR έχει αναδείξει με σειρά ρεπορτάζ τον κίνδυνο οι τζιχαντιστές να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως πέρασμα προς την Ευρώπη. Είναι αυτό ασύμμετρη απειλή; «Δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ασύμμετρη απειλή, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή κατάσταση ανησυχεί και τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές, απαιτείται ένα μίνιμουμ συνεννόησης και συνεργασία τόσο με την Τουρκία όσο και την Ευρώπη… το ζητούμενο είναι να μη δημιουργηθούν νέοι πυρήνες τζιχαντιστών και τρομοκρατών στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά η Ελλάδα ως χώρα πρώτη χώρα εισόδου θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Δεν ανησυχώ όμως τόσο πολύ, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε το θέμα στη ρίζα του» δήλωσε.

Κι όμως η Τουρκία κατηγορεί την Κύπρο στον ΟΗΕ για… εθνοκάθαρση!

«Η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο»: Ο Ισραηλινός πρέσβης στο STAR

«Ο Ερντογάν έχει αέρα στα πανιά του. Αυτό συμβαίνει γιατί η Ρωσία και οι ΗΠΑ νομιμοποίησαν με τις συμφωνίες που έκαναν μαζί του την παραβίαση των συνόρων μιας γειτονικής χώρας όπως η Συρία, όπως και την παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Από την άλλη όμως το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι άλλης τάξεως ζητήματα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και τα διακυβεύματα είναι πολύ πιο σημαντικά από ότι ήταν στη Συρία, με κάνει να πιστεύω ότι θα αποτρέψουν την κατάλληλη στιγμή την Τουρκία», είπε για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κωνσταντίνος Φίλης απάντησε και στο αν η κίνηση των Κύπριων να δώσουν μέρισμα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπό την προϋπόθεση να σταματήσουν οι τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περιοχή, θα κατευνάσει το «θηρίο» Ερντογάν. «Η κατάσταση στο ενεργειακό στην Ανατολική Μεσόγειο έχει την Τουρκία εκτός, η Άγκυρα θέλει να μπει, αλλά θέλει να το κάνει με έναν τρόπο παράνομο, με τον τσαμπουκά, από την πίσω πόρτα όπως λέμε» δήλωσε κλείνοντας

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top