Ένταση στη δίκη της ΧΑ με τον πυρηνάρχη της Νίκαιας και φίλους του Φύσσα

«Είπα στον Γ. Ρ. να κόψει το λαιμό του»

Με ένταση ολοκληρώθηκε η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας, Γ. Π., στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγή. 

Το επεισόδιο σημειώθηκε έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού, μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Όταν ο κόσμος άρχισε να διαλύεται, λίγα μέτρα από την είσοδο της ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας όπου βρισκόταν η Μάγδα Φύσσα και φίλοι του Παύλου. 

Εκεί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέρασαν δίπλα κατηγορούμενοι και συνήγοροι της υπόθεσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων. Ανάμεσά τους, ο συνήγορος του Γ. Ρ. και ο κατηγορούμενος για συνέργεια στη δολοφονία, Α. Μ. Τα πνεύματα εντάθηκαν και υπήρξε φραστικό επεισόδιο, το οποίο έληξε με παρέμβαση των ψυχραιμότερων φωνών.

Νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί η απολογία του Γ. Π. με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να διακόπτει για αύριο τη διαδικασία, όπου σειρά να καταθέσει έχει ο καθ’ ομολογία δολοφόνος Γ. Ρ.

Τι είπε στην απολογία του ο πυρηνάρχης της Νίκαιας

Αρνήθηκε τα πάντα στην απολογία του ο πυρηνάρχης της ΧΑ στη Νίκαια Γ. Π. Το μήνυμα του τη νύχτα που δολοφονήθηκε ο Φύσσας υποστήριξε ότι ήταν για να μοιραστούν τρικάκια και όχι για να κινητοποιηθεί τάγμα εφόδου, ενώ ισχυρίστηκε ότι είπε στον Γ. Ρ. να κόψει το λαιμό του μόλις έμαθε τι έκανε. 

Ο ίδιος μπήκε στην οργάνωση το 2011 έπειτα από μια τελετή μνήμης για τα Ίμια, που τον γοήτευσε.

«Μου άρεσε πολύ αυτό που είδα. Άκουσα αρκετές ομιλίες για πατρίδα και Έλληνες. Είδα ανθρώπους να ψέλνουν το εθνικό ύμνο, είδα μια αγκαλιά ανθρώπων. Πριν ψηφίσω τη Χρυσή Αυγή είχα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Άρχισα να γνωρίζω μέσω Facebook παιδιά από τη Χρυσή Αυγή, όταν άρχισα να ψάχνω τι είναι αυτή η οργάνωση. Είχαμε κάνει ένα παρεάκι. Πήγα στα γραφεία ν’ ακούσω ομιλία και να δω από κοντά τι είναι. Επισκεφθήκαμε τα γραφεία σου Πειραιά. Έτσι ξεκίνησα. Αρχίσαμε να βοηθάμε σε δράσεις που μοίραζαν τρόφιμα», είπε. 

Το 2013 ξεκινά να εργάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων και ο τότε υπεύθυνος τοπικής Πειραιά του πρότεινε να ανοίξει γραφεία στη Νίκαια. 

«Ανοίξαμε τα γραφεία με τη σύζυγο μου, τον Σ. Δ., τον οποίο λόγω κακής συμπεριφοράς έδιωξα αργότερα, και κάποιους ακόμα. Είχαμε το “οκ” από τον Γ. Λ., να διώχνουμε όσους είχαν κακές συμπεριφορές. Τον Γ. Λ.  ενημέρωνα για όλες τις δραστηριότητες. Για διανομή τροφίμων, εντύπου υλικού κτλ. Υπήρχαν και πράγματα για τα οποία δεν τον ενοχλούσα. Ας πούμε είχα κάθε Παρασκευή διανομή ενδυμασίας. Ρουχισμό εννοώ στον κόσμο», είπε. 

Π: Υπήρχαν δράσεις για τις οποίες έφαγαν μηνύματα που έλεγαν εντολή Γ.Λ. Γιατί;
Κ: Θέλω να το πω αυτό και να ζητήσω συγγνώμη από τον Γ.Λ. Το κάναμε για να έρχεται περισσότερος κόσμος. Πολλές φορές έβαζα μόνος μου το «εντολή Γ.Λ.» για να έρχονται περισσότεροι. Θέλω να του ζητήσω συγγνώμη.
Π: Το δε διατηρεί πουθενά τι σημαίνει στα μηνύματα αν το έργο ήταν κοινωνικό;
Κ: Αυτό το γράφαμε γιατί όταν το μάθαιναν αριστερές οργανώσεις είχαμε πρόβλημα. Δεχόμασταν επιθέσεις.
Π: Έχουμε δει σε φωτογραφίες συγκεκριμένη ενδυμασία. Αυτό γιατί συνέβαινε;
Κ: Έχει παρεξηγηθεί πολύ αυτό. Ξεκίνησε με δυο πιτσιρικάδες που είχαν έρθει στην τοπική. Έγινε μόδα στα γραφεία. Έβλεπες και γυναίκες να ντύνονται έτσι. Πολλές φορές ζητούσα κι εγώ. Ας πούμε να φοράνε μαύρη μπλούζα αν είχαμε εκδήλωση μνήμης. Κάποια στιγμή όμως έγινε γελοία η μόδα. Ήταν απλά μια μπλούζα της Χρυσής Αυγής κι ένα παντελόνι από κάτω.
Π: Τι εννοούσαν όταν έλεγαν «τα παιδιά με τα μαύρα»;
Κ: Δεν ξέρω. Όλοι η Χρυσή Αυγή φορούσε μαύρη μπλούζα. Εμείς είχαμε απλώς και στρατιωτικό παντελόνι.
Π: Όταν λέτε έγινε γελοία η μόδα;
Κ: Ας πούμε μας κορόιδευε η τοπική του Πειραιά, που είχαμε έναν υγιή ανταγωνισμό, επειδή ντυνόμαστε έτσι.
Π: Δεν υπήρχε λόγος άλλος να ντύνεστε ομοιόμορφα δηλαδή και να παρατάσσεστε με συγκεκριμένο τρόπο;
Κ: Όχι μόνο για ομοιομορφία.
Για τις κατασκήνωσεις σε Σαλαμίνα και Νέδα, ο Γ. Π είπε:
Π: Τι κάνατε εκεί;
Κ: Αν με ρωτάτε για τα όπλα, δεν ήταν κανονικά. Ήταν air soft τα οποία δεν χρησιμοποιήσαμε.
Π: Σημαίες;
Κ: Δεν έχω καμία σχέση με το ναζισμό. Αυτή τη σημαία μου την έστειλαν μέσω του Κ. Κ. Τον κάλεσαν στον Περιστέρι και του έδωσαν μια σακούλα με τη σημαία να την δώσει στον τοπικάρχη του. Είχε ένα σημείωμα η σακούλα που έλεγε «αυτοί είσαστε». Εγώ την πήρα τη σακούλα στην κατασκήνωση.
Π: Δεν σκεφτήκατε εσείς σωστά, δεν σκέφτηκε ο Κ.Κ;
Κ: Το έκανα για να χλευάσω αυτό που έκαναν. Την ανέβασα στο Facebook τη φωτογραφία. Είχαμε κάνει ομιλίες για τον Κολοκοτρώνη.
Π: Ασκήσεις σωματικές; Δοκιμασίες σε εικονικές μάχες;
Κ: Συγγνώμη που γελάω, αλλά αν δείτε τη φωτογραφία ο ένας είναι ΑΜΕΑ και οι υπόλοιποι είμαστε με κοιλιές. Δε γινόταν να κάνουμε μάχες! Για πλάκα τα κάναμε.

Σχετικά με το αν υπήρχαν τελετές ορκωμοσίας μελών, ανάφερε ότι δεν υπήρχε τέτοιο πράγμα. 

«Αν λέτε για τη Νέδα, απλώς διαβάσαμε έναν όρκο των Αθηναίων, έτσι γιατί μας άρεσε, δεν είχαμε λόγο», είπε.

Όσον αφορά στον χαιρετισμό τους είπε πως ήταν ένας «αρχαίος ελληνικός χαιρετισμός, που τον έκανε ο Μεταξάς».

Π: Άλλοι δεν τον χρησιμοποίησαν το χαιρετισμό;
Κ: Ο Χίτλερ αλλά δεν το έκανα γι’ αυτόν τον λόγο.

Για τη νύχτα του φόνου του Παύλου Φύσσα

Ο Γ. Π. αναφέρθηκε και στη μοιραία νύχτα που τάγμα εφόδου επιτέθηκε και δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. 

«Ήμουν στα γραφεία της τοπικής. Ο Κ. Π. ήταν απλώς ενεργό μέλος. Τον είχα στείλει μόνο στη Μεσογείων να πάρει μπλουζάκια, βοηθούσε κι εκείνος και η οικογένεια του, τα παιδιά κι η γυναίκα του. Βοηθούσαν όπως όλος ο κόσμος.  Ο ίδιος ήταν εκεί από τις 15:30 και παρέμεινε μέχρι τις 21:00 το βράδυ. Είχε φύγει λίγο νωρίτερα γιατί ήταν άρρωστος ο γιος του. Έμεινε τελευταίος ο Τ. να κλειδώσει. Λίγο μετά από εμένα. Λίγες ώρες νωρίτερα με ενημέρωσε ο Γ.Λ. ότι θα ερχόταν ο Ν.Μ για ομιλία. Εκείνη τη στιγμή έγινε χαμός. Έπρεπε να δω πώς θα φέρω εις πέρας τις δύο ομιλίες και τη διανομή τροφίμων. Ήθελε οργάνωση σε φωτισμό, άδειες για το χώρο της εκδήλωσης. Και έπρεπε να βγάλω και φυλλάδια να μοιράσουμε στον κόσμο», είπε. 

Όπως είπε βρήκαν ένα κατάστημα για να τυπώσουν τρικάκια που θα πετούσαν εκείνη τη μέρα και τηλεφώνησε στον Γ. Ρ για να πάει να τα πάρει από το Περιστέρι. 

«Περίπου στις δέκα και μισή με έντεκα το βράδυ του τηλεφώνησε ο Γ. Ρ. ότι έχει τα τρικάκια. Του είπα να τα πάει στο περιβολάκι και να τα δώσει στον Κ. να τα παραλάβει. Εγώ θα έστελνα μήνυμα να έρθει ο κόσμος να τα παραλάβει. Ο Κ. με πήρε μόνος του γιατί εγώ ξεχάστηκα με το παιδί και μου λέει τι θα γίνει; Του είπα να πάει να βρει τον Γ. Ρ στο σημείο αυτό λίγο πιο κάτω από την τοπική», είπε ο πυρηνάρχης της Νίκαιας.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι έστειλε μήνυμα σε όλους γύρω στις 23:30 να πάνε στην Τοπική.  Σε ερώτηση της Προέδρου για το αν ο Τ. έλαβε το μήνυμα, ο Γ. Π το αρνήθηκε λέγοντας ότι μένει στη Γλυφάδα και του έφτιαχνε την ομιλία μέχρι αργά τη βράδυ, όποτε δε θα τον φώναζε τέτοια ώρα, αφού έμενε και μακριά.

«Εδώ έχουμε δυο πράγματα. Ένα μήνυμα που έχω στείλει εγώ για τα τρικάκια κι ένα πρόβλημα που αντιμετώπισε ο Α. στο Κοράλλι. Έχουν πάρει ένα μήνυμα και το έχουν κάνει σημαία. Με έχουν χλευάσει. Λένε ότι έδωσα εντολή για τέτοιο πράγμα. Πάνε να μου βγάλουν ηθική αυτουργία. Μας πέταξε σε μια φυλακή δύο χρόνια για κάτι που δεν έχουμε κάνει. Εκτός από το Γ. Ρ., οι υπόλοιποι δεν έχουμε σχέση. Έχουν πειράξει και το μήνυμα που έστειλα. Έχω παιδί. Κανείς δεν ήθελε να πεθάνει ο Φύσσας. Κανείς δεν είχε το δικαίωμα. Και στον ίδιο το Γ. Ρ. είπα “κόψε το λαιμό σου με αυτό που έκανες”. Η συνείδηση μου είναι πολύ καθαρή. Δεν έβαλα ποτέ κανέναν να σκοτώσει», είπε. 

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, του τηλεφώνησε ο Κ.Ρ. λέγοντας του ότι είναι για αναγνώριση στοιχείων. Ακολούθησαν τηλεφωνήματα που δεν έλεγε ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. 

«Στο τέταρτο τηλεφώνημα μου είπε ότι έχει γίνει σκηνικό στο Κερατσίνι με Χρυσαυγίτες και Αναρχικούς και ότι εκείνον τον κράτησαν για αναγνώριση. Από τηλεφώνημα του Α. έμαθα ότι ο Γ.Ρ τραυμάτισε κάποιον. Ο Γ. Ρ. αργότερα με πήρε τηλέφωνο και μου λέει “μαχαίρωσα άνθρωπο, θέλω δικηγόρο”. Κι εκεί του είπα “έτσι όπως τα έκανες, κόψε το λαιμό σου”», επέμεινε ο Γ. Π.

Π: Γιατί πήρε εσάς όταν μαχαίρωσε;
Κ: Γιατί ήμουν στην τοπική.
Π: Είχε σχέση το μαχαίρωμα με την τοπική;
Κ: Όχι κυρία Πρόεδρε να με ενημερώσει επειδή ξέρω κόσμο και δικηγόρους, αλλά εγώ δεν το έκανα. Πήρα τη γυναίκα του να της πω ότι τον έχουν στο τμήμα.

Σε ερώτηση της Προέδρου για το πώς βρέθηκαν μέλη της τοπικής στο Κοράλλι, απάντησε ότι έχει δώσει την εξήγηση ο Γ. Α., που είχε περιγράψει ότι άκουσε τη φωνή της κοπέλας του Φύσσα και κατέβηκε να δει τι έγινε και του είπαν για τον Γ. Ρ. Σχολίασε μάλιστα την πεποίθηση που υπάρχει ότι ο Παυλος Φύσσας ήταν στοχοποιημένος από τη Χρυσή Αυγή, υποστηρίζοντας ότι ούτε η οικογένεια του Φύσσα δεν το λέει αυτό.

«Με το χέρι στην καρδιά σας λέω ότι δεν ξέρω πως έχει γίνει όλο αυτό. Κανείς δεν ήταν εκεί! Μόνο τα ξαδέρφια Τ. που ακολούθησαν Γ.Ρ. και όταν έφτασαν στο Κοράλλι υπήρχε αστυνομία. Έχω αποστασιοποιηθεί πλέον. Μας έχει τσακίσει σαν οικογένεια αυτή η ιστορία», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος Γεώργιζας

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top