Βεργίνα: Νέα στοιχεία στους βασιλικούς τάφους - Γιατί επανεξετάζονται οστά

Γιατί τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι είναι ο τάφος του Φιλίππου

Βεργίνα: Πανοπλία Φιλίππου

Σε επανεξέταση των οστών που υπάρχουν στους βασιλικούς τάφους της Βεργίνας θα προχωρήσει ομάδα ανθρωπολόγων, γιατρών από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια καθώς και από τον «Δημόκριτο».

«Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής που ξεκίνησε από το 1938 από τον δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικου, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι σήμερα» αναφέρει η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη Βεργίνα.

Η επανεξέταση αναμένεται να προσφέρει νέα στοιχεία, που θα συμβάλλουν στο ζήτημα της ταύτισης των νεκρών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας.

«Για παράδειγμα, από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού προκύπτει ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β', τη Μήδα, ή την Κλεοπάτρα, αλλά, κυρίως, αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ΄, ετεροθαλή αδελφού του Αλέξανδρου για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄», σχολίασε η κ. Παλιαδέλη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top