«Όχι» από το Συμβούλιο Εφετών στην έκδοση της 21χρονης Τουρκάλας - Είχε συλληφθεί στην Αθήνα λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν

Κατηγορείται για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση μαζί με άλλους 8 ομοεθνείς της

Συμβούλιο Εφετών:Όχι στην έκδοση της 21χρονης Halaz Secer

Το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας απέρριψε το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση και της 21χρονης Τουρκάλας Halaz Secer, η οποία είχε συλληφθεί με άλλους 8 ομοεθνείς της κουρδικής καταγωγής για τρομοκρατία κλπ., λίγο πριν από την άφιξη του Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για πρώτη φορά το Συμβούλιο μπήκε στην ουσία των κατηγοριών που της αποδίδονται από την Τουρκική Δικαιοσύνη, κρίνοντας ότι όχι απλά δεν συνιστούν τρομοκρατικές πράξεις αλλά ούτε καν αδικοπραξίες  (σ.σ. της αποδίδεται συμμετοχή σε διαμαρτυρίες και ανάρτηση πανό).

Επίσης οι Έλληνες δικαστές έκριναν ότι δεν θα έχει δίκαιη δική και ενδέχεται να κατηγορηθεί για άλλες πράξεις, σχετικά με τις πολιτικές της πεποιθήσεις και τους κοινωνικούς της αγώνες.

Μετά την απόφαση, την οποία υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα περίπου 40-50 αλληλέγγυοι στην αίθουσα, η 21χρονη οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή γιατί κρατείται και για αδικήματα στην Ελλάδα (εκρηκτικά κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες η Τουρκία έχει κάνει αίτημα έκδοσης και για 4ο από τους 9 κρατούμενους, το οποίο θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης, το οποίο κλήθηκαν να κρίνουν οι Έλληνες δικαστές, η 21χρονη (γεννηθείσα 15-5-1997 στην Τουρκία) κατηγορείται για «συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007», δηλαδή από ηλικία 10 ετών!

Σε αυτό το γεγονός στάθηκε η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα, η οποία στην αγόρευση της πρότεινε στους δικαστές να απορρίψουν το αίτημα.

Όπως είπε αν ο εκζητούμενος θεωρήσει ως προσχηματικό τον χαρακτήρα του αιτήματος τότε το Συμβούλιο μπορεί κατ' εξαίρεση να κρίνει και τις κατηγορίες, αντί μόνο για το αν θα έχει δίκαιη δίκη, ή αν θα υποστεί βασανιστήρια.

Έτσι, αφού τόνισε ότι το ένταλμα εκδόθηκε στις 25/12/2017, είπε ότι βασίζεται στο ότι η 21χρονη συμμετείχε σε κάποιες συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2015-16 και ότι είχε αναρτήσει κάποιο πανό.

Προς επίρρωση μάλιστα της κατηγορίας περί τρομοκρατίας, η Τουρκική Δικαιοσύνη προβάλλει 3 μαρτυρίες (οι 2 «απόκρυφων μαρτύρων» όπως χαρακτηρίζονται στα έγγραφα), που ούτε αυτές όμως προσθέτουν κάτι συγκεκριμένο.

«Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ότι αποδίδεται μία κατηγορία για συγκρότηση και διοίκηση ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης από το 2007 όταν η εκζητούμενη ήταν 10 ετών», τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, σημειώνοντας ότι μπορεί να κατηγορηθεί και για το προηγούμενο διάστημα: «Μπορεί να θεωρήσουν ότι και σε μικρότερη ηλικία των 7 ή και των 6 ετών διεύθυνε τρομοκρατική οργάνωση» τόνισε η κ. Σταθέα, η οποία χαρακτήρισε τα στοιχεία αόριστα και ασαφή και την κατηγορία έωλη.

Εξέφρασε επίσης την απόλυτη βεβαιότητά της ότι προσβάλλεται ο κανόνας της ειδικότητας, ότι δηλαδή η 21χρονη, αν εκδοθεί, θα δικαστεί και για άλλες πράξεις που προς το παρόν δεν είναι γνωστές.

Είπε ακόμη ότι μπορεί να εκτεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ζωή της, σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου 2016 η Τουρκία είναι σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ότι θίγονται θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα και διεθνείς συμβάσεις που τα προστατεύουν.

«Δεν υπάρχει δίκαιη δίκη», τόνισε, επικαλούμενη το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου κατά της έκδοσης των “8”, αλλά και γεγονός ότι στην Τουρκία συλλαμβάνονται αφειδώς θεωρούμενοι ως αντίπαλοι του καθεστώτος, από δημοσιογράφους και στρατιωτικούς, έως δημοσίους υπαλλήλους και δικαστές, και μάλιστα με την τήβεννο μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ Η 21ΧΡΟΝΗ - «ΑΠΟ 17 ΧΡΟΝΩΝ ΜΕ ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΕΔΙΩΞΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ-ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΥΠΕΦΕΡΑΝ»

Νωρίτερα είχε δοθεί ο λόγος στην ίδια την 21χρονη η οποία αρνήθηκε την κατηγορία: «Όλα είναι ψέματα. Δεν είμαι μέλος καμίας τρομοκρατικής οργάνωσης. Εγώ το μόνο που ζητούσα είναι δωρεάν εκπαίδευση στη χώρα μου. Από 17 χρονών με συνέλαβαν και με έδιωξαν από το σχολείο. Οι γονείς μου υπέφεραν. Συνέλαβαν ακόμη και τον πατέρα μου μέσα στο σπίτι μας χωρίς να έχει κάνει κάτι».

Όπως είπε, στα λιγοστά χρόνια της έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές στη χώρα της και έχει κρατηθεί από λίγους μήνες κάθε φορά. Την πρώτη, όπως είπε, της έσπασαν το πόδι και τα πλευρά, χωρίς να την πάνε καν στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να ιαθούν τα τραύματά της σε μακρό χρόνο μέσα στη φυλακή. Τη δεύτερη οι αστυνομικοί της προκάλεσαν σοβαρά τραύματα στο κεφάλι καθώς της το χτύπησαν πάνω στο τζάμι του περιπολικού. Την τρίτη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της, της έσπασαν το χέρι, ενώ έχει χρόνιο άσθμα καθώς της είχαν ρίξει δακρυγόνο στο πρόσωπο εξ επαφής: «Αν εκδοθώ δεν θα έχω δίκαιη δίκη. Θα υποστώ βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Θα κρατηθώ σε κελιά απομόνωσης», τόνισε.

Όπως είπε, στην Ελλάδα ήρθε λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή της και διέμενε στο σπίτι ενός φίλου του πατέρα της στην Αθήνα, ετοιμάζοντας τα χαρτιά της για να κάνει αίτηση ασύλου, την οποία έκανε τελικά μετά τη σύλληψή της.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top