Εντυπωσιακές εικόνες και video από τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι

Το ξεχωριστό και μοναδικό αυτό έθιμο έγινε θέμα και στο Associated Press

Θέμα στο «Associated Press» έγιναν τα αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι, τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες που μαζί με τους ντόπιους συμμετέχουν σε αυτό το πολύ ξεχωριστό, μοναδικό και παλιό έθιμο.

Όπως θα δείτε και στο video του «AP», κάτοικοι του Γαλαξιδίου αλλά και ταξιδιώτες του τριημέρου, ντυμένοι με μάσκες, ολόσωμες φόρμες και παλιά ρούχα, επιδίδονται σε ανελέητο… αλευροπόλεμο.

Εφοδιασμένοι είτε με φούμο, είτε με πολύχρωμη σκόνη αλευριού  ξεκινούν από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού είτε με αυτοκίνητα είτε πεζή και στη συνέχεια κάνουν παρέλαση μέσα από τα γραφικά στενά του Γαλαξιδίου, φτάνοντας στο λιμάνι όπου έλαβε χώρα μια επική μάχη.

Εκεί το αλεύρι πάει… «σύννεφο» και το φούμο δημιουργεί πυκνό καπνό.

Το έθιμο έχει βαθιές τις ρίζες του. Ίσως από τη Βυζαντινή εποχή, που οι παλιάτσοι των ιπποδρόμων χρωμάτιζαν τα πρόσωπά τους. Αυτό όμως έλαβε μεγάλη ακμή στην εποχή της ιστιοφόρου Ναυτιλίας, δηλαδή το 1840 και έκτοτε. Και αυτό γιατί τότε τα ιστιοφόρα ταξίδευαν από το Μάρτιο.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ASSOCIATED PRESS ΓΙΑ ΤΑ «ΑΛΕΥΡΟΜΟΥΤΖΟΥΡΩΜΑΤΑ»

 

«Κάθε χρόνο, για λίγες ώρες, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Γαλαξιδίου, αυτής της όμορφης παραθαλάσσιας ελληνικής πόλης, έχουν την “άδεια” να χάσουν τον “πολιτισμό” τους. Συμμετέχουν σε ένα έθιμο γνωστό και ως “αλευροπόλεμος”. Κάθε Καθαρά Δευτέρα, λαμβάνει χώρα μια έκρηξη χρωμάτων. Περίπου 200 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας, το Γαλαξίδι έχει μόνο 1.700 κατοίκους, αλλά κάποτε υπήρξε ένα πολύ σημαντικό εμπορικό λιμάνι. Η επιρροή του παρήκμασε με την έλευση της ατμομηχανής τον 19ο αιώνα. Ωστόσο η πόλη διατηρεί κάτι από την παλιά της μεγαλοπρέπεια, συμπεριλαμβανομένων πολλών παραδοσιακών πέτρινων σπιτιών».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top