Τραβάει το σχοινί η Τουρκία! Κλιμάκωση της έντασης στα Ίμια με προκλητικές κορώνες της Άγκυρας

Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες με τη γειτονική χώρα

 Κλιμάκωση της έντασης στα Ίμια με την Τουρκία

Το 24ωρο του τρόμου εκτυλίχθηκε την Τρίτη στα Ίμια, μετά από την πρωτοφανή τουρκική πρόκληση όταν ακταιωρός του τουρκικού ναυτικού εμβόλισε σκάφος του λιμενικού που βρισκόταν στην περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Σε επιφυλακή ελληνικά και τουρκικά πλοία στα Ίμια

Συνομιλία Τσίπρα - Γιλντιρίμ για την πρόκληση στα Ίμια

Σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια: Έντονο διάβημα της Αθήνας στην Άγκυρα

Απειλές Ερντογάν μετά το σοβαρό επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια: «Μην κάνετε το λάθος βήμα σε Κύπρο και Αιγαίο»

Προκλήσεις δίχως τέλος από την Άγκυρα! Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του λιμενικού στα Ίμια

Ο διπλωματικός πυρετός έχει χτυπήσει κόκκινο, με την Άγκυρα να επιμένει στην προκλητική στάση και μετά το χθεσινό παραλήρημα Ερντογάν, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του να αναφέρει πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.

Μάλιστα το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί την Ελλάδα για επικίνδυνες και προκλητικές κινήσεις στο Αιγαίο και την καλεί να σταματήσει την τακτική αυτή!

Απαντώντας στο έντονο διάβημα διαμαρτυρίας από την ελληνική πλευρά και την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το τουρκικό ΥΠΕΞΞ υποστηρίζει ότι η χώρα μας «παραπλανά το κοινό όπως έχουμε συνηθίσει, διαστρεβλώνοντας όπως πάντα τα γεγονότα»!  

Αθήνα: «Δεν γνωρίζετε ούτε γεωγραφία»

«Η Τουρκία αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ήταν η αιχμηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μετά από τις νέες αυτές προκλήσεις.

«Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Βρείτε τα»

Οι ΗΠΑ από την άλλη, επιχείρησε μέσω ανακοίνωσης του State Department να διατηρήσει ίσες αποστάσεις μετά τη νέα κρίση που προέκυψε στα Ίμια.

«Έχουμε επίγνωση των αναφορών των μέσων ενημέρωσης για αυτό το συμβάν. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν καθιερωμένα διπλωματικά κανάλια για την αντιμετώπιση θεμάτων του Αιγαίου. Ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να λάβουν μέτρα που θα μειώσουν την τρέχουσα κατάσταση. Ως θέμα αρχής, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας», τόνισε εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

52 Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

Σαν να μην έφταναν οι προκλήσεις από θαλάσσης, η ένταση συνεχίστηκε και από αέρος, καθώς χθες πραγματοποιήθηκαν 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από 18 τουρκικά αεροσκάφη στο Βορειοανατολικό, το Κεντρικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Επίσης δύο οπλισμένα F-16 που πετούσαν σε σχηματισμό και έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα - προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top