Η κρίση του... γάλακτος θα "χτυπήσει" και την Ελλάδα!

Κινδυνεύουν να "αδειάσουν" τα ράφια

Ελλείψεις σε φρέσκο γάλα όπως και σε τυριά αλλά και βούτυρο αναμένεται να γίνουν αισθητές, καθώς η κρίση του γάλακτος στην Ευρώπη δε θα αφήσει ανεπηρέαστη τη χώρα μας. Αυτό παράλληλα όμως σημαίνει και ακριβότερες τιμές.

Η ελληνική παραγωγή γάλακτος φαίνεται ότι σε μια ραγδαία αύξηση της ζήτησης δε θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Σύμφωνα με το σύνδεσμο Ελλήνων κτηνοτρόφων, το 50% του γάλακτος στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο, την ώρα που οι κτηνοτρόφοι ολοένα και μειώνονται.

Στην Αττική υπάρχουν περίπου 1.800 κτηνοτροφικές μονάδες με αιγοπρόβατα και βοοειδή. Τον τελευταίο χρόνο ωστόσο ο αριθμός των κτηνοτρόφων έχει μειωθεί κατά 20%.

Πως προέκυψε όμως η κρίση του γάλακτος;

«Προέρχεται μετά την κατάργηση των ποσοστώσεων που έγινε τον Απρίλιο του 2016. Την ξαφνική αύξηση της παραγωγής τότε και την απότομη μείωση των τιμών. Μετά από ένα χρόνο ήρθε στο αντίθετο άκρο με μείωση της παραγωγής και αύξηση των τιμών», σημείωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Τάκης Πεβεράτος, πρόεδρος συνδέσμου Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προϊόντων λίπους, κρέμας και βουτύρου όπως δήλωσε στέλεχος μεγάλης ευρωπαϊκής γαλακτοβιομηχανίας, ενώ είναι αβέβαιο αν η ζήτηση θα μπορεί να καλυφθεί μέχρι τα Χριστούγεννα.

*φωτο: AP

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top