ΝΕΕΣ τουρκικές παραβιάσεις και μια αερομαχία!

Προκλήσεις δίχως τέλος

Τελειωμό δεν έχουν οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο. Δεν μας φτάνουν οι καθημερινές παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, τώρα οι Τούρκοι στέλνουν και ωκεανογραφικό σκάφος να κάνει υποθαλάσσιες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα! Επιπλέον, η Άγκυρα με προκλητική ΝΟΤΑΜ, αμφισβητεί το δικαίωμά μας να κάνουμε ασκήσεις στο ανατολικό Αιγαίο!

 

Προκαλούν και «γκριζάρουν» το Αιγαίο

 

Με μια σκληρή αερομαχία βορειοδυτικά της Λέσβου και δύο παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από ισάριθμα οπλισμένα τουρκικά  F-16 κλείνει η εβδομάδα. Ωστόσο η Άγκυρα δεν παραλείπει να «γκριζάρει» το Αιγαίο, με κάθε ευκαιρία.

Για άλλη μια φορά, οι Τούρκοι μας… «απαγορεύουν» να κάνουμε αεροναυτικές ασκήσεις στο ανατολικό Αιγαίο. Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν, επικαλούνται τρεις συνθήκες και υποστηρίζουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ασκήσεις στις περιοχές της Σαμοθράκης, της Λήμνου, του Άη Στράτη, της Λέσβου, των Ψαρών, της Χίου, της Ικαρίας, της Σάμου, της Τήλου,  της Χάλκης και του Καστελόριζου. Στις συγκεκριμένες περιοχές έχουν προγραμματίσει ασκήσεις το επόμενο διάστημα η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό.  

Στρατιωτικοί αναλυτές δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο ενός σοβαρού ατυχήματος στο Αιγαίο, που θα είναι δύσκολο να ελεγχθεί.

Και σαν να μην έφταναν οι παραβιάσεις σε αέρα και θάλασσα, οι Τούρκοι έβγαλαν στο Αιγαίο και ωκεανογραφικό σκάφος ερευνών.  

Η Άγκυρα έχει δεσμεύσει για υποθαλάσσιες έρευνες δύο περιοχές, στα διεθνή ύδατα του Κεντρικού Αιγαίου, αλλά εντός της λεγόμενης ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η μια είναι μια μεγάλη περιοχή ανάμεσα σε Σκύρο και Λέσβο και η δεύτερη μια μικρότερη, στο τρίγωνο Άνδρου-Χίου-Ικαρίας. Σε αυτήν τη δεύτερη, κινείται σήμερα το βαρύ ερευνητικό σκάφος ΤΣΕΣΜΕ. Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει «ποντίσει» καλώδια, εξαιτίας και του πολύ άσχημου καιρού που επικρατεί στην περιοχή. Δεν συνοδεύεται από τουρκικό πολεμικό πλοίο, ενώ παρακολουθείται από το ελληνικό σύστημα επιτήρησης. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top