Νηπιαγωγείο με τρεις μαθητές ανοίγει στην Ίμβρο

Στους 500 πλέον οι κάτοικοι

Νηπιαγωγείο  ανοίγει στην Ίμβρο

Πριν από μερικά χρόνια φάνταζε όνειρο, σχεδόν ακατόρθωτο. Το πείσμα, όμως, σε συνδυασμό με την υπομονή και την επιμονή, εδώ και μία τριετία έχουν γεμίσει σιγά σιγά την Ίμβρο με Έλληνες και κυρίως με μαθητές που μπορούν να πάνε σε ελληνικά σχολεία. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του "Εθνους", το πρώτο βήμα έγινε το 2013, όταν ο ήχος από το κουδούνι ελληνικού μειονοτικού σχολείου χτύπησε ξανά στους Αγίους Θεοδώρους της Ίμβρου έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα. Το 2015 οι Ίμβριοι κέρδισαν ένα ακόμη στοίχημα: τη λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου στα Αγρίδια.

Με αυτόν τον τρόπο το νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, απέκτησε ξανά Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια ελληνική Εκπαίδευση έπειτα από51 ολόκληρα χρόνια. Το μόνο που έλειπε πια ήταν ένα ελληνικό Νηπιαγωγείο. Από προχθές και αυτό το ζήτημα λύθηκε, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ενέκρινε το σχετικό αίτημα για τη λειτουργία του στους Αγίους Θεοδώρους, από όπου κατάγεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Στο σχολείο μας φέτος έχουμε οκτώ μαθητές, εκ των οποίων έναν στην πρώτη Δημοτικού, τρεις στη δευτέρα, δύο στην τρίτη και δύο στην τετάρτη τάξη. Δηλαδή έχουμε παιδιά και στις τέσσερις τάξεις του Δημοτικού, όπως προβλέπεται από το τουρκικό εκπαιδευτικό σύστημα» λέει στο «Έθνος» η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Αγίων Θεοδώρων, Παρασκευή Μπερμπέρη. «Το 2013 είχαμε μόλις τέσσερα παιδιά, όμως σιγά σιγά οι μαθητές αυξάνονται, γιατί ο κόσμος σταδιακά επιστρέφει. Προχθές μάθαμε ότι η Αγκυρα ενέκρινε το αίτημά μας και για τη λειτουργία τάξης Νηπιαγωγείου στο σχολείο μας, γεγονός που μας χαροποίησε όλους, καθώς δώσαμε αγώνα γι' αυτό» προσθέτει.

Ελπίζουμε ότι από αυτήν τη σχολική χρονιά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στα τρία μικρά παιδιά που υπάρχουν στο νησί τη δυνατότητα να πάνε Νηπιαγωγείο

Η ίδια αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του δρόμου που ακολούθησαν οι Έλληνες της Ίμβρου και της Τενέδου όταν εφαρμόστηκε το «Πρόγραμμα Διάλυσης» από την τουρκική κυβέρνηση.

Νηπιαγωγείο με τρεις μαθητές ανοίγει στην Ιμβρο

«Οι γονείς μου είναι από τους Αγίους Θεοδώρους. Εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κωνσταντινούπολη όπου εγκαταστάθηκαν. Πήγα Δημοτικό και Γυμνάσιο σε ελληνικό σχολείο στην Πόλη και Λύκειο στην Καλλιθέα της Αθήνας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στην Ιμβρο επέστρεψα μόνιμα όταν ανέλαβα τα καθηκόντά μου έχοντας αγκαλιά το μόλις 16 ημερών παιδί μου. Φυσικά, η συγκίνησή μου ήταν και παραμένει μεγάλη παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν εδώ για όλους μας» τονίζει η Παρασκευή Μπερμπέρη στην εφημερίδα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top