Η σφαγή του Μονάχου: Ο "Μαύρος Σεπτέμβρης" που στοίχειωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες

H διοργάνωση βάφτηκε με αίμα

Η σφαγή του Μονάχου: Ο "Μαύρος Σεπτέμβρης" που στοίχειωσε τους Ολυμπιακούς αγώνες

Σαν σήμερα, στις 5 Σεπτεμβρίου το 1972 όταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου βρίσκονταν σε εξέλιξη, συνέβη ένα τρομοκρατικό χτύπημα που έβαψε με αίμα τη διοργάνωση.

 

Τις πρώτες πρωινές ώρες άντρες της παλαιστινιακής οργάνωσης κρατώντας όπλα, μπούκαραν στο Ολυμπιακό Χωριό και σκότωσαν έναν προπονητή και  έναν αρσιβαρίστα ενώ κράτησαν ομήρους εννέα ανθρώπους.

Τα μέλη του «Μαύρου Σεπτέμβρη», οργάνωση που έδρασε την τριετία 1970-1973 και ήταν παρακλάδι της «Φατάχ» του Γιασέρ Αραφάτ, ζήτησαν από τις τότε κυβερνήσεις  Δυτικής Γερμανίας και του Ισραήλ την απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων που κρατούνταν από τους Ισραηλινούς, την αποφυλάκιση των Γερμανών τρομοκρατών Αντρέας Μπάαντερ και Ούλρικε Μάινχοφ, καθώς και την ασφαλή διαφυγή των ιδίων από τη Δυτική Γερμανία προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους ομήρους.

Ο Γερμανός καγκελάριος, Βίλι Μπραντ αλλά και η ισραηλινή πρωθυπουργός Γκόλντα Μείρ απέρριψαν τα αιτήματά τους.

Προσφέρθηκαν όμως να τους δώσουν χρήματα όμως οι απαγωγείς αρνήθηκαν.

Οι παλαιστίνιοι τρομοκράτες παρέμειναν ανένδοτοι.

Οι γερμανικές αρχές εκπόνησαν σχέδιο για να εγκλωβίσουν τους τρομοκράτες σε κοντινό αεροδρόμιο.

Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου οι γερμανικές αρχές άνοιξαν πυρ κατά των τρομοκρατών και τότε εκείνη σκότωσαν τους 9 ομήρους. Παράλληλα, πέντε από τους οκτώ τρομοκράτες βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι τρεις συνελήφθησαν.

Από την τρομοκρατική αυτή ενέργεια βρήκαν θάνατο 17 άνθρωποι.

Την τρομοκρατική ενέργεια καταδίκασαν όλες οι χώρες εκτός από τις αραβικές με εξαίρεση την Ιορδανία. Αρνητική κριτική δέχτηκαν και οι δυνάμεις της Γερμανίας για το γεγονός πως χειρίστηκαν λάθος την υπόθεση.

Οι Γερμανοί έχασαν έτσι τη μεγάλη ευκαιρία  να αποκαταστήσουν το όνομά τους στους κόλπους του Ολυμπιακού κινήματος, που είχε στιγματισθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου (1936), που είχε διοργανώσει ο Χίτλερ.

Πολλοί ήταν εκείνοι που υποστήριξαν πως με τόσους νεκρούς η διοργάνωση έπρεπε να σταματήσει, η ΔΟΕ όμως αποφάσισε ότι η ζωή έπρεπε να συνεχιστεί και οι αθλητές να φορέσουν και πάλι τις φόρμες τους. 

Την επόμενη μέρα 80.000 κόσμος βρέθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου για να αποδώσει φόρο τιμής στους νεκρούς. Για 32 ώρες οι αγώνες έπαυσαν, αλλά ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Εϊβερι Μπράντεϊτζ, ανακοίνωσε τη συνέχισή τους.

Τρεις ημέρες μετά τη Σφαγή του Μονάχου, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί σε αντίποινα βομβάρδισαν παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο και τη Συρία, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 100. Εν τω μεταξύ, οι σοροί των πέντε τρομοκρατών μεταφέρθηκαν στη Λιβύη του συνταγματάρχη Καντάφι, όπου τάφηκαν με τιμές ηρώων.

Στις 29 Οκτωβρίου 1972 ένα αεροσκάφος της Λουφτχάνσα, που εκτελούσε το δρομολόγιο Δαμασκός - Φρανκφούρτη υπέστη αεροπειρατεία. Οι  γερμανικές αρχές, ενδίδοντας στις απαιτήσεις των αράβων αεροπειρατών, απελευθέρωσαν τους τρεις επιζώντες παλαιστίνιους τρομοκράτες της Σφαγής του Μονάχου. Αυτοί βρήκαν καταφύγιο στη Λιβύη, αλλά δεν επέζησαν για πολύ. Εξολοθρεύτηκαν από τη Μοσάντ (ισραηλινή ΕΥΠ), στο πλαίσιο της επιχείρησης «Οργή Θεού».

Πηγή:www.sansimera.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top