Ελλάδα και Ιταλία οι χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη!

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία της Eurostat για τις δαπάνες για σύνταξη

Ελλάδα και Ιταλία οι χώρες με τον πιο γηρασμένο πληθυσμό

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για τη γήρανση του πληθυσμού στην Ευρώπη.  Με διαφορά στήθους η Ελλάδα είναι δεύτερη στην Ευρώπη, πίσω από την Ιταλία, στη γήρανση του πληθυσμού, γεγονός που από μόνο του αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνω των 65 ετών αντιστοιχούν πλέον στο 33,6% του ενεργού πληθυσμού στην Ελλάδα, ενώ σημειώθηκε αύξηση 5,3 ποσοστιαίων μονάδων από το ξέσπασμα της κρίσης!   

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Eurostat, οι συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα θα ανέρχονται στο 14,6% του ΑΕΠ το 2060, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. θα βρίσκεται στο 12,9%.

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού  πάντως είναι γενικότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία της Eurostat. Χαρακτηριστικό είναι ότι σχεδόν 1 στους 5 στην Ευρώπη είναι ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών (19.4%).

Στον δείκτη εξάρτησης εργαζόμενων – συνταξιούχων   3 άτομα σε ηλικία εργασίας αντιστοιχούν σε έναν εργαζόμενο ηλικίας άνω των 65. 20 χρόνια πριν αντιστοιχούσαν 5 άτομα σε ηλικία εργασίας για κάθε άτομο μεγαλύτερο των 65 και 10 χρόνια πριν η αναλογία ήταν 4: 1.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top