Λαγκάρντ σε ευρωζώνη: Φτιάξτε ειδικό ταμείο για το επόμενο… μπαμ!

«Αργά ή αργότερα, η επόμενη κάμψη θα έρθει»

Η Λαγκάρντ ζητά από την ευρωζώνη να φτιάξει ειδικό ταμείο

Τη δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) στη ζώνη του ευρώ πρότεινε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Βερολίνο.

Η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε μια νέα πρόταση: Είπε πως κρίνει απαραίτητο βήμα για την ενδυνάμωση της ευρωζώνης τη θέσπιση μιας Κεντρικής Δημοσιονομικής Ικανότητας (Central Fiscal Capacity), δηλαδή ενός μηχανισμού που θα συμβάλει στη βελτίωση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ να αντισταθμίζει τους κραδασμούς, ανακουφίζοντας σε περιόδους ύφεσης από τη δημοσιονομική σύσφιγξη και δημιουργώντας δημοσιονομικά αποθέματα στους καλούς καιρούς.

Ο μηχανισμός αυτός θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας άλλης κρίσης κατά 50%.

«Διαπιστώσαμε ότι με ένα σχετικά μικρό κόστος ίσο με το 0,35% του ΑΕΠ ετησίως μια κεντρική δημοσιονομική ικανότητα θα μπορούσε να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή κατά περισσότερο από 50%», είπε εξειδικεύοντας την πρότασή της.

Ουσιαστικά το ΔΝΤ προτείνει να τοποθετούνται ετησίως σε ένα ειδικό ταμείο για απρόβλεπτες περιστάσεις (rainy day fund) 36 δισ. ευρώ, ήτοι το 0,35% του ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ, από το οποίο θα χρηματοδοτούνται τα κράτη σε εποχές κρίσης για να αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές δυσκολίες.  

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, οι κυρίως δικαιούχοι ενός τέτοιου σχήματος μόνιμης στήριξης θα είναι κράτη όπως η Φινλανδία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. 

Για τις ανάγκες αυτού του νέου ταμείου θα πρέπει να συνεισφέρουν στο ταμείο ποσό της τάξης του 0,5%- 1,5% του ΑΕΠ ετησίως όταν οι οικονομίες τους θα έχουν ανακάμψει. Στην Ελλάδα η συνεισφορά υπολογίζεται περί το 1% του ΑΕΠ ετησίως (1,8 δισ. ευρώ) ποσό πολύ υψηλότερο από άλλα κράτη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα κράτη θα λάβουν ποσό της τάξης του 10% με 20% του ΑΕΠ τα χρόνια της κρίσης αν τεθεί ένα ανώτατο όριο στις σωρευτικές μεταβιβάσεις.

«Ανάλογα με το βάθος της ύφεσης, οι χώρες θα λαμβάνουν κεφάλαια από το ταμείο που θα τις βοηθούν να αντισταθμίζουν τις ελλείψεις στον προϋπολογισμό τους. Σε ακραίες περιπτώσεις, το ταμείο αυτό θα μπορούσε να δανειστεί, ωστόσο τυχόν δανεισμός θα επιστρεφόταν από τις μελλοντικές συνεισφορές των μελών  τους... θα είναι ένα προσωρινό μαξιλάρι και όχι ένα μόνιμο μαξιλάρι», πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Αναφερόμενη στην ανάγκη ολοκλήρωσης της υπόλοιπης αρχιτεκτονικής της ζώνης του ευρώ που ήταν και το θέμα της ομιλίας της  είπε: «Είναι ανάγκη να συμπληρωθούν τα κομμάτια της αρχιτεκτονικής που λείπουν, έτσι ώστε η περιοχή να είναι έτοιμη για την επόμενη κρίση. Αργά ή αργότερα, η επόμενη κάμψη θα έρθει».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top