Στα τέλη Μαρτίου η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας – Ποια επιδόματα διατηρούνται

Συναντήθηκαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων

Στα τέλη Μαρτίου νέα συλλογική σύμβαση εργασίας

Λίγο πριν το…90’ θα υπογραφεί η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Η προηγούμενη ΕΓΣΣΕ υπεγράφη στις 30 Μαρτίου 2017 και έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η μετενέργειά της, δηλαδή η συνέχιση της ισχύος των κανονιστικών όρων της, λήγει στις 31 Μαρτίου 2018 και εκτιμάται πως την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός (26-30 Μαρτίου) θα υπογραφεί η νέα σύμβαση.

Ήδη, την Παρασκευή συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων  (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) και – σύμφωνα με πληροφορίες – υπέγραψαν προσύμφωνο, το οποίο προβλέπει την ανανέωση της ισχύουσας σύμβασης για 12 ακόμη μήνες, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Αυτό σημαίνει ότι θα διασωθούν το επίδομα γάμου, ο 13ος και 14ος μισθός του ιδιωτικού τομέα, οι τριετίες (που έχουν παγώσει μέχρι να μειωθεί κάτω από 10% η ανεργία) και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων.

Σημειώνεται ότι η ΕΓΣΣΕ δεν περιλαμβάνει τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού, ο οποίος από το 2012 (όταν και αποφασίστηκε να μειωθεί στα 586,06 ευρώ για τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και στα 510,95 ευρώ για τους κάτω  των 25 ετών) ορίζεται από το υπουργείο Εργασίας μετά από συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου, πάντως, από την πλευρά της έχει εξαγγείλει ότι εν ευθέτω χρόνω «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού».  

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top