Το ελληνικό ΥΠΕΞ περνά στην αντεπίθεση και απαντά στην Τουρκία: «Δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα»

Νωρίτερα, η Άγκυρα είχε χαρακτηρίσει τον Νίκο Κοτζιά «ανεύθυνο» και τον καλούσε να «συμμορφωθεί» / Νέα ενημέρωση 15:33

Μετά το επεισόδιο στα Ίμια, σε εξέλιξη βρίσκεται ένας «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας,με αφορμή το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε το ελληνικό «Γαύδος», προκαλώντας του πολύ σοβαρές ζημιές.

Με δηλώσεις του στην εκπομπή «Αυτοψία», ο Νίκος Κοτζιάς είπε μεταξύ άλλων πως η Τουρκία «έφτασε στην κόκκινη γραμμή και  με κάποιο τρόπο την προσπέρασε  και τους είπαμε ότι  δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια ας το πούμε ειρηνική συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά».

Η Τουρκία δεν άφησε αυτές τις δηλώσεις να «πέσουν» κάτω και απάντησε διά του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών πως «ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει υιοθετήσει μία προσέγγιση που είναι μη ειρηνική, ξεπερνά τα όρια και απέχει πολύ από την ευθύνη που απαιτεί η πολιτική του θέση», επισημαίνει ο Ακσούμ στην ανακοίνωσή του και καταλήγει καλώντας τον κ. Κοτζιά «να συμμορφωθεί με τις κοινές επιθυμίες που εξέφρασαν ο Ελληνας και ο Τούρκος πρωθυπουργός στη μεταξύ τους επικοινωνία».

Ωστόσο η νέα αυτή πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο «σήκωσε» το γάντι και είπε στην Άγκυρα πως «δεν έχετε επαφή με την πραγματικότητα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προκλητική απάντηση των Τούρκων στον Νίκο Κοτζιά – Toν καλούν να «συμμορφωθεί»

Αποκαλυπτικά video-ντοκουμέντο: Η στιγμή που η τουρκική ακταιωρός εμβολίζει το «Γαύδος» στα Ίμια

O Κοτζιάς απειλεί με στρατιωτικά αντίποινα τους Τούρκους

Το ελληνικό υπουργείο απάντησε κατηγορώντας την Τουρκία ότι παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο και υπερβαίνει τις «κόκκινες» γραμμές:

 

«Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο συστηματικά και υπερβαίνει συνεχώς τις κόκκινες γραμμές. Όταν δε, καλείται να μπει σε τάξη, παραπονιέται και αντιδρά σαν να μην έχει επαφή με την πραγματικότητα που η ίδια δημιουργεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα είναι η χώρα της νηφάλιας, υπεύθυνης, ειρηνικής συμπεριφοράς. Αυτό είναι στοιχείο της δύναμης της. Επιμένει στον διάλογο και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ως συνάδει με τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό. Η Τουρκία οφείλει να τον υιοθετήσει. Επιπλέον, οφείλει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, καθώς και το δίκαιο της θαλάσσης».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top