Δυσφορία για τις προτάσεις Τουσκ και από Μητσοτάκη

«Απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης»

Δυσφορία για τις προτάσεις Τουσκ και από Μητσοτάκη

Τη δυσφορία του για τις προτάσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχετικά με τις ποσοστώσεις στο προσφυγικό, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κανάλι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Θα ήθελα να εκφράσω τη σοβαρή ανησυχία μου και την έντονη δυσφορία μου με τις προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι από τον Προέδρο Τουσκ και αφορούν τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Ο λόγος είναι απλός. Πρώτα από όλα, η υφιστάμενη συμφωνία μετεγκατάστασης  μπορεί να είναι μικρής έκτασης αλλά έχει λειτουργήσει. Και αποτελεί τη μόνη ξεκάθαρη απόδειξη  αληθινής αλληλεγγύης όσον αφορά τη μετεγκατάσταση ανθρώπων που δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι χωρίς αλληλεγγύη το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Διαβάστε ακόμη: Τσίπρας: Απαράδεκτο το σημείωμα Τουσκ για τις προσφυγικές ροές

Όπως σημείωσε, «αν αφήσουμε τις εθνικές πολιτικές να κυριαρχήσουν στο δημόσιο διάλογο, δεν θα βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση σε αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως είναι υπέρ του καλύτερου ελέγχου των συνόρων μας και της ισχυρότερης συνοριακής διαχείρισης, ωστόσο υπογράμμισε πως «είναι απαραίτητο να αποφασιστεί ένα κοινό σχέδιο δράσης για τους ανθρώπους που καταφέρνουν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που δικαιούνται διεθνή προστασία, σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία ασύλου που ισχύει σε κάθε χώρα». 

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο προσεχές συνέδριο του κόμματος, τονίζοντας πως «θα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία  να παρουσιάσουμε το όραμά μας για το πώς η χώρα θα πάει μπροστά». «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου οι Έλληνες είναι βαθιά απογοητευμένοι από τη σημερινή Κυβέρνηση. Αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση» είπε.

Τέλος, σχολιάζοντας το θέμα του Brexit, είπε πως «έχουμε πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον έχουμε ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη και έχουμε κατ' αρχήν λύσει τα σημαντικά ζητήματα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ώστε να ξεκινήσει το σοβαρό κομμάτι των συζητήσεων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top