ΝΔ: Τα 15 μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού

Τι αναφέρουν πηγές του κόμματος

ΝΔ: Τα 15 μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού

Για βομβαρδισμό νέων φόρων και περικοπών κάνει λόγο η ΝΔ, αναλύοντας τον προϋπολογισμό του 2018 που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση.

Όπως τονίζουν πηγές της Πειραιώς, ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μέτρα ύψους 1,9 δισ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και περικοπές επιδομάτων και αυξήσεις φόρων που θα πλήξουν τους πιο αδύναμους.

Διαβάστε ακόμη: Προϋπολογισμός 2018: Μεγαλύτερη ανάπτυξη, μικρότερη ανεργία και νέα μέτρα

Ειδικότερα, τα 15 μέτρα λιτότητας του προϋπολογισμού, σύμφωνα με κύκλους της ΝΔ:

-Νέες περικοπές στο μισθολόγιο, ιδίως για τους περίπου 150 χιλιάδες ένστολους.

-Νέες περικοπές στο ΕΚΑΣ ύψους 234.000.000 ευρώ, για περίπου 140 χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους που το χάνουν και προστίθενται στους 135 χιλιάδες που το έχασαν ήδη μέσα στο 2017. Σημειώνεται ότι το 2017 έγιναν περικοπές 401.000.000 ευρώ και ότι προβλέπεται πλήρης κατάργηση το 2019 με περικοπή των τελευταίων 50.000.000 ευρώ.

-Κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος (121.000.000 ευρώ). Δηλαδή δύο εκατομμύρια Έλληνες θα χάσουν αυτή τη σημαντική για αυτούς ελάφρυνση.

-Κατάργηση όλων των επιδομάτων για τους δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Καταργούνται το επίδομα απροστάτευτων τέκνων, τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (12.000.000 ευρώ).

-Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο ως επίδομα θέρμανσης (47.000.000 ευρώ). Δηλαδή ή θα χάσουν οι μισοί δικαιούχοι το επίδομα, ή θα πετσοκοπεί αυτό στο μισό. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο: εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν θα μπορέσουν να ζεστάνουν τα σπίτια τους το φετινό χειμώνα.

-Αύξηση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. έχουν καταργηθεί) οι συντελεστές Φ.Π.Α. θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

-Αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές (53.000.000 ευρώ). Δηλαδή, περίπου 1,2 εκατομμύρια αυταπασχολούμενοι θα δουν αυξήσεις μέχρι και 38% στις εισφορές που πλήρωναν λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού επί των μεικτών αποδοχών και όχι επί του φορολογητέου εισοδήματος.

-Αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για τη δαπάνη φαρμάκου και του clawback για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα (188.000.000 ευρώ).

-Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών (44.000.000 ευρώ).

-Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει σήμερα για 3,054 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων (68.000.000 ευρώ).

-Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

-Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια - διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:

*0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων.
*1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων.
*3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων.
*4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων.
*0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.

-Επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων. Θα φορολογούνται  με συντελεστή 15% το ποσό στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης του ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα επιβαρύνεται - όπως ισχύει - με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Δηλαδή, νέα εμπόδια στις συναλλαγές σε μια αγορά που οι αγοραπωλησίες είναι είδος προς εξαφάνιση και που η απουσία τους καθιστά αδύνατη (κατά δήλωση και της κ. Παπανάτσιου) την εναρμόνιση των εμπορικών με τις αντικειμενικές αξίες.

-Επέκταση για έναν χρόνο της εισφοράς στη ναυτιλία (107.000.000 ευρώ).

-Αύξηση των εσόδων από την μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top