«Κρύψαμε εμείς ότι είμαστε σε μνημόνιο και προσπαθούμε να βρούμε στρατηγική εξόδου;» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, απαντώντας στις κατηγορίες για υπερφορολόγηση.

Ο υπουργός Οικονομικών, κατά τη συζήτηση για το μέρισμα, είπε πως η κυβέρνηση ασκεί ταξική πολιτική, προσθέτοντας: «Να μην αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση; Τι μας λέτε; Πείτε μας εσείς τι θα κάνατε;».

Συνεχίζοντας, επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ λέγοντας «εσείς που ρίξατε το εισόδημα της χώρας κατά 25% ήταν προς όφελος των μεσαίων τάξεων» και πρόσθεσε: «Έχετε εξηγήσει στις μεσαίες τάξεις, που τόσο σας καίνε, για να μειώσετε τους φόρους τι θα κάνετε; Από πού θα κόψετε δαπάνες; Από την Υγεία, από την Παιδεία; Προφανώς όχι από την ασφάλεια, γιατί δεν είναι αυτή η αντίληψή σας, Ούτε από τον στρατό. Αλλά από κάπου θα κόψετε. Να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση;».

Συνεχίζοντας, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νομοτεχνικές βελτιώσεις για την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος, χωρίς να δώσει διευκρινήσεις περί του τι θα αφορούν. «Δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είναι ευεργέτημα» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επικαλέστηκε φράση του Βολταίρου, λέγοντας «δεν ζούμε και στον καλύτερο κόσμο». Παράλληλα, άσκησε κριτική στην ΝΔ λέγοντας ότι η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά «έφερε μέρισμα χωρίς να έχει υπεραπόδοση. Το αντίθετο, είχε υστερήσει και στον στόχο της».

Ο κ. Τσακαλώτος, τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία για τις έκτακτες ενισχύσεις στους πλημμυροπαθείς, λέγοντας πως «δεν θα είναι από το κοινωνικό μέρισμα αλλά από τον προϋπολογισμό του 2018».

 

Tags: