Ρέγκλινγκ : 10 δις ευρώ ή 5,6% του ΑΕΠ εξοικονόμησε η Ελλάδα σε τόκους δανειζόμενη από τον ΕSM

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε πρόγραμμα αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση»

Ρέγκλινγκ : 10 δις ευρώ εξοικονόμησε η Ελλάδα σε τόκους

"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται ακόμη σε ενεργό πρόγραμμα του ESM, αλλά είναι στο τελευταίο έτος του τρέχοντος προγράμματος και η κυβέρνηση βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί" δήλωσε ο  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ σήμερα από την Φλαμανδική Πόλη Μπρούχε, όπου εδρεύει το Κολέγιο της Ευρώπης.

"Εάν συνεχίσει να κάνει αυτές τις αλλαγές, οι πιθανότητες είναι καλές να μπορεί να αναχρηματοδοτείται τακτικά μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του επόμενου έτους", σημείωσε. "Ήδη η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Ιούλιο, όταν εξέδωσε το πρώτο της ομόλογο από το 2014 και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποσχέθηκαν να δώσουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος εάν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις" υπογράμμισε ο επικεφαλής του ESM.

Τόνισε δε ότι η χώρα κέρδισε φέτος 10 δις ευρώ σε τόκους, ή 5,6% του ΑΕΠ της από τα φτηνά δάνεια του ESM σε σχέση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες δανεισμού στις αγορές (επίπεδα 2007).  "Από το 2011, ο EFSF και το ESM έχουν χορηγήσει δάνεια σε πέντε χώρες: την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Συνολικά, έχουμε εκταμιεύσει δάνεια ύψους 273 δισεκατομμυρίων ευρώ, 2,5 φορές περισσότερα από ό, τι το ΔΝΤ παγκοσμίως την ίδια χρονική περίοδο. O ESM έχει καταβληθέν κεφάλαιο ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, το μεγαλύτερο από οποιοδήποτε διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα", σημείωσε.

Επεσήμανε δε ότι, ο ΕSM δεν ξοδεύει χρήματα φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων βοήθειας. Αντ 'αυτού, αντλεί χρήματα από τους επενδυτές εκδίδοντας ομόλογα και λογαριασμούς. "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με πολύ ευνοϊκούς ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας που βασίζεται στο υψηλό καταβεβλημένο κεφάλαιο του ΕSM. Τα χαμηλά μας ποσοστά συνεπάγονται σημαντική εξοικονόμηση πόρων για τις χώρες του προγράμματος".

"Οι πληρωμές τόκων που καταβάλλουν στον ESM είναι οι ίδιες με αυτές που πληρώνουμε στην αγορά και είναι πολύ χαμηλότερες από τις τιμές που θα χρεώνουν οι χώρες στην αγορά", ανέφερε. "Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό εξοικονομεί στη χώρα σχεδόν 10 δισ. Ευρώ ετησίως, ή 5,6% του ΑΕΠ της. Αυτά είναι πολύ σημαντικά ποσά. Έτσι, οι χώρες της ζώνης του ευρώ παρέχουν αλληλεγγύη χωρίς να ξοδεύουν κανένα δημόσιο μέσο", σημείωσε.

Νωρίτερα ο Ρέγκλινγκ  είχε δηλώσει: "Περιττό να πούμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις αρχικά είναι συχνά οδυνηρές για τον πληθυσμό καθώς η μείωση των συντάξεων και των μισθών και η περικοπή των προγραμμάτων κρατικής στήριξης δεν είναι ποτέ δημοφιλείς".

Όπως πρόσθεσε,  "όμως, μακροπρόθεσμα, οι πολίτες θα έχουν ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα και σήμερα από τις πέντε χώρες του προγράμματος του ESM, τέσσερις είναι ιστορίες επιτυχίας τώρα: η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος έχουν τερματίσει τα προγράμματά τους και οι οικονομίες τους δουλεύουν καλά".

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top