Τσίπρας στην ομιλία στο Brookings: Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο

«Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο»

«Ήμουν πάλι εδώ το 2013 όταν η Ελλάδα περνούσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην φτώχεια και την ανεργία» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Ινστιτούτο Brookings, τελευταίο σταθμό του ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

«Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει», υπογράμμισε.

Το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία. Αυτό σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών Ηπείρων.

Η Ελλάδα επιστρέφει στο προσκήνιο, εισέρχεται σε μια νέα εποχή, αφήνοντας πίσω της όσα την έφεραν σε κρίση, αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Είναι ξεκάθαρο πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και γι’ αυτό, σχολίασε ο πρωθυπουργός, είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. «Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει; Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική καθώς η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο ενώ η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή αναφέρει ο πρωθυπουργός. Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε. Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες και προστατεύει τις αρχές του ανθρωπισμού και τη δημοκρατία ακόμα και όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες ανέφερε ο πρωθυπουργός. Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές.

Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος στη συνέχεια είχε διάλογο  με τους διοργανωτές, με ερωτήσεις από το κοινό.

Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε και σημείωσε. Τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Ερωτηθείς σχετικά με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική, έχουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχουν ένα σεβαστό ρόλο στην περιοχή.

Η στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη διαδικασία πρόσβασης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε και τόνισε ότι πολλές φορές όμως πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και πως αυτό έκανε και χτες με τον Πρόεδρο Τραμπ. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβάσεις και προκλήσεις, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στους γείτονες μας: Σάς θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, και ως συνεργάτες στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τους μεταφέρει, πρόσθεσε. Δήλωσε ότι προσωπικά είναι υποστηρικτής τού να έρθει η Τουρκία στην Ευρώπη και είναι μεγάλο λάθος να σταματήσουμε την ενταξιακή της πορεία.

Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα των στρατιωτικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16.

Σύμφωνα με την απευθείας ελληνική μετάφραση, ο πρωθυπουργός, αφού επισήμανε ότι ακόμα υπάρχουν ανοικτές συζητήσεις και πως θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως ό,τι συζητήθηκε είναι η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά. Πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου ‘Αμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνικη πλευρά. Είπε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ερωτηθείς για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει αυτή η κυβέρνηση και τις οποίες ανέπτυξε σε όλες τις επαφές που είχε. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος τώρα για το σκέλος των επενδύσεων. Δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέροντας ότι εκτιμά πως το πρόγραμμα στο Ελληνικό θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ερωτηθείς με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση λόγων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος -την οποία και ανέπτυξε εν συντομία- ήταν πολύ σημαντική. Ανέφερε ότι πριν από τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν αν πάλι θα άρχιζαν ξανά ατέλειωτες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα χάνοντας χρόνο. «Γιατί ο χρόνος είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το θέμα του κ. Γεωργίου και της ΕΛΣΤΑΤ, ο πρωθυπουργός είπε, μεταξύ άλλων, ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, ότι μερικές φορές διαφωνούμε με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σεβόμαστε. «Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό», είπε.

Στο ερώτημα «καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ;», ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Τόνισε ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, πως ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ’ αυτού.

Συνολικά, υπογράμμισε ότι, «δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις» και πως όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top