Η ETEπ σχεδιάζει να εγκρίνει δάνεια 2 δις εντός του 2017 στην Ελλάδα για τον τομέα του τουρισμού

Τι απάντησε η αρμόδια επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη

Δάνεια 2 δις εντός του 2017 στην Ελλάδα για τον τουρισμό

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει στα σχέδιά της να εγκρίνει δάνεια ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη έργων στον τομέα του τουρισμού στην Ελλάδα εντός του 2017.

Σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνονται η αναβάθμιση των 14 ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αεροδρομίων, η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων στην Κρήτη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης κ.α.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η κ. Κρέτσου ανέφερε: «Σημαντικοί πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κινητοποιηθεί για δράσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και/ή πόρων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων.

Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κυρίως δάνεια σε καινοτόμες εταιρείες, όπως η σύμβαση εγγύησης του 2016 με την ProCredit (20 εκατ. ευρώ), με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (1 δισ. ευρώ), με το Ταμείο Diorama για επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου (20 εκατ. ευρώ).

Το 2017, η ΕΤΕπ σκοπεύει να εγκρίνει δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη έργων όπως η αναβάθμιση 14 ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αερολιμένων (300 εκατ. ευρώ) και η ενίσχυση τουριστικών επιχειρήσεων της Κρήτης (40 εκατ. ευρώ) για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για άνεργους νέους».

Στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης είχε επισημάνει πως αν και για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Κομισιόν και ζητούσε να μάθει τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ε.Ε για τη βοήθεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Η πρόσβαση των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, υπογραμμίζει η κ. Κρέτσου, επικαλούμενη τα συμπεράσματα έρευνας του 2015 και σημειώνει: «Η Επιτροπή συμβάλλει ενεργά στη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση έχει εντοπιστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), με περισσότερο από το 25% των ΜΜΕ να το θεωρεί ως το πλέον σημαντικό πρόβλημα στην «έρευνα της ΕΕ το 2015 σχετικά με την πρόσβαση στη χρηματοδότηση».

Το νομικό πλαίσιο έχει μεταρρυθμιστεί σε ζητήματα όπως η εκτελεστότητα βάσει εμπράγματων διασφαλίσεων, η εκτέλεση και οι διαδικασίες αφερεγγυότητας. Ο τουρισμός είναι ένας από τους πυλώνες των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης στην Ελλάδα για την προώθηση πιο φιλικών προς το περιβάλλον μορφών τουρισμού και υποδομών.

Νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η συνεργατική οικονομία, υποστηρίζονται με εργαστήρια που διοργανώνονται από την Επιτροπή, τα οποία εστιάζουν στον τομέα των τουριστικών καταλυμάτων (συζήτηση των κανονιστικών προσεγγίσεων, ανταλλαγή ορθών πρακτικών)».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top