Για τα σενάρια των πρόωρων εκλογών αναφέρεται -μεταξύ άλλων- η Eurasia σε σημείωμά της για την Ελλάδα.

Όπως εκτιμά, η προσφυγή στις κάλπες είναι μάλλον απίθανη για φέτος ή το πρώτο εξάμηνο του 2018.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις χάσει και ένα σημαντικό κομμάτι των βουλευτών του δεν θα έχουν που να πάνε» τονίζει εξηγώντας πως θα υπάρξει πίεση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για να μη χάσουν τα προνόμια τους.

Σύμφωνα με την Eurasia, οι πρόωρες εκλογές είναι πιθανές το τρίτο τρίμηνο του 2018. Όπως εξηγεί, αν ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε θέση να σχεδιάσει μια καθαρή έξοδο από τo πρόγραμμα διάσωσης, θα μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την πρωθυπουργία κάνοντας προεκλογική εκστρατεία με βάση την έξοδο της χώρας από το σπιράλ της λιτότητας.

Ωστόσο, σημειώνει πως αν η Ελλάδα χρειαστεί γραμμή προληπτικής πίστωσης τον Αύγουστο του 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται κατηγορηθεί ότι οδηγεί τη χώρα εκεί που βρισκόταν στις αρχές του 2015. Σε αυτή την περίπτωση, συνεχίζει,  θα προσπαθήσει να το "πουλήσει" ως κάτι πολύ διαφορετικό από ένα bailout και προσθέτει: «Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, ακόμα καλύτερα για τον Τσίπρα, αφού θα ισχυρίζεται ότι έχει τελικά αποκαταστήσει την κυριαρχία της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τη Eurasia, από τη σκοπιά του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να περάσει τη σκυτάλη της εξουσίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από το 2019.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει την εφαρμογή ενός νέου κύκλου λιτότητας με τη μορφή περικοπών του συνόλου των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ (ή 1,8 δισ. ευρώ) την 1η Ιανουαρίου 2019, ακολουθούμενη από μείωση του αφορολόγητου (που και πάλι ισοδυναμεί με 1% του ΑΕΠ) σε 5.700 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά» εξηγεί.

Επίσης, συνεχίζει, οι εκλογές στα τέλη του 2018 θα σημαίνουν ότι ο Μητσοτάκης θα αναλάβει την εξουσία καθώς θα πλησιάζουν οι επόμενες προεδρικές εκλογές (το αργότερο μέχρι το τέλος του 2019 ή το στις αρχές του 2020, αν και δεν υπάρχει προγραμματισμένη ημερομηνία μέχρι σήμερα).

«Εκτός εάν η Νέα Δημοκρατία μπορέσει να κερδίσει την υποστήριξη για τον υποψήφιό της (για τον οποίο χρειάζονται 180 ψήφοι), θα ακολουθήσουν πρόωρες εκλογές. Και αυτές θα γίνουν με ένα πολύ λιγότερο ευνοϊκό εκλογικό σύστημα (ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο καλοκαίρι καταργεί το bonus των 50 θέσεων για το κόμμα που έρχεται πρώτο). Αυτό θα καθιστούσε πιο δύσκολο για τον Μητσοτάκη να σχηματίσει πλειοψηφία και να περιορίσει τις απώλειες και την επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο κόμμα» καταλήγει η Eurasia.

 

Tags: