Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, «πολύ πριν το τέλος του προγράμματος», είναι εφικτή, «αν η Ελλάδα συνεχίσει και εφαρμόζει το πρόγραμμα διάσωσης» δήλωσε πριν από λίγο από το Λουξεμβούργο ο Νικόλα Τζιαμαρόλι, εκπρόσωπος του ESM στην αποστολή των θεσμών που εποπτεύουν το ελληνικό πρόγραμμα. 

Συγκεκριμένα ο Νικόλα Τζιαμαρόλι δήλωσε ότι «αν στη συνέχεια αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που αποτελούν εξάλλου εμπόδιο στην παραγωγικότητα, και συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα θα αποτελεί σύντομα μια ακόμα ιστορία επιτυχίας». 

Ο ίδιος, ωστόσο, προειδοποίησε εμφατικά πως «αν δεν συνεχιστεί η προσαρμογή, η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει στην προτέρα κατάσταση». 

Εξάλλου, η επί της αρχής συμφωνία στο Εurogroup για την εκταμίευση των 7,7 δισ. ευρώ (και 0,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο) είναι θετικό νέο για την Ελλάδα και την Ευρώπη, δήλωσε ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ απευθυνόμενος σε ομάδα δημοσιογράφων που επισκέφθηκε επισήμως τον οργανισμό στο Λουξεμβούργο. 

Ο επικεφαλής του ESM, αλλά και ο απεσταλμένος του ESM στην Τρόικα Νικόλα Τζιαμαρόλι εξήγησαν αναλυτικά στον Τύπο, ότι η καλύτερη του αναμενόμενου δημοσιονομική απόδοση, οι μακρές (32,5 έτη) ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων, το ετήσιο κέρδος των 9,9 δισ. για τον ελληνικό προϋπολογισμό, αποτελούν αποδείξεις ότι το πρόγραμμα δουλεύει και αποδίδει καρπούς. 

Ο Κλάους Ρέγκλιγκ ενημέρωσε τον Τύπο, πως η άποψη των αγορών για την Ευρώπη συνολικά αλλάζει εκ βάθρων: «Το θετικό αποτέλεσμα των εκλογών στην Γαλλία και την Ολλανδία ήταν θετικό για την ΕΕ και οι αγορές υποβαθμίζουν πια τα πολιτικά ρίσκα και επικεντρώνουν στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη τηε Ευρωπαϊκής Οικονομίας». 

«Φέτος ήταν η τέταρτη χρονιά συνεχόμενης ανάπτυξης, 1,8% φέτος στην ευρωζώνη», εξηγεί ο επικεφαλής του ESM και υπενθυμίζει ότι τα  προβλήματα (ανεργία σε μερικές μόνο χώρες, μη εξυπηρετούμενα  δάνεια και χαμηλή παραγωγικότητα), σταδιακά ελαττώνονται.

Απαντώντας σε ερώτημα του star.gr για το αν και κατά πόσο μπορεί να ανατραπεί η αρνητική κατάσταση σε σχέση με την ιδιοκτησία του προγράμματος στην Ελλάδα την οποία καταγράφει η ανεξάρτητη αξιολογητής του ESM στην ετήσια έκθεσή της, ο Κλάους Ρέγκλιγκ δήλωσε: «σε άλλες χώρες είναι εύκολο να περάσει το μήνυμα πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και σε άλλες, όχι. Και οι τέσσερις θεσμοί προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες. Εγώ πρώτος λέω ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησία του προγράμματος από υπουργούς της κυβέρνησης, δεν λέω όμως από όλους στην κυβέρνηση». 

Απαντώντας πιο γενικά στο ίδιο ερώτημα, ο Κλάους Ρέγκλιγκ σημείωσε ότι «αυτοί που μπορούν να παρουσιάσουν στους ψηφοφόρους τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων κερδίζουν σε δημοτικότητα στο τέλος». 

Αποστολή στο Λουξεμβούργο, Θάνος Αθανασίου

 

Tags: