«Για μας, τους Έλληνες, η ελευθερία είναι, κυριολεκτικώς, βιωματική κατάσταση. Μόνον ελεύθεροι μπορούμε να υπάρξουμε, να αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας, να διαφυλάξουμε την ιστορία μας και να διεκδικήσουμε το μέλλον που μας αναλογεί. Αυτό το αίσθημα ελευθερίας μας οδηγεί να υπερασπιζόμαστε, με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς ίχνος υποχωρητικότητας, την κυριαρχία μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και τα σύνορά μας, άρα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την ανακήρυξή του ως Επίτιμου Δημότη του δήμου των Ψαρών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «προς την γείτονα Τουρκία υπενθυμίζουμε ποιο είναι το χρέος μας με βάση την ιστορία, η οποία πάντα διδάσκει. Το χρέος αυτό συνίσταται στην συνειδητοποίηση του ότι οι λαοί μας πρέπει να ζήσουν ειρηνικά, υπό όρους φιλίας και καλής γειτονίας. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να  ανταποκριθεί προς αυτή την κατεύθυνση και το αποδεικνύει διαρκώς και εμπράκτως».

Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι «η  Τουρκία όμως πρέπει να κατανοήσει ότι η φιλία και η καλή γειτονία -όπως και η εν γένει ευρωπαϊκή της προοπτική, την οποίαν εμείς στηρίζουμε- προϋποθέτουν πλήρη και ανυπόκριτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του, καθώς και του ευρωπαϊκού δικαίου, άρα πρωτίστως του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Για το ίδιο θέμα  διευκρίνισε: «Είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να διατηρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε τις γέφυρες φιλίας. Υπάρχουν όμως τρεις απαραίτητες προϋποθέσεις: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο σύνολο του, ο σεβασμός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και ο σεβασμός της ιστορίας. Εμείς είμαστε εδώ έτοιμοι να συνεργαστούμε, να ζήσουμε μαζί και να δημιουργήσουμε μαζί εφόσον γίνεται σεβαστή η αντηρίδα των προϋποθέσεων. Αν όχι ο δρόμος δεν είναι σεβαστός. Και η ευθύνη δεν είναι σε αυτό το λαό, αλλά σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις που αντίκεινται στις παραπάνω αρχές».

 

Tags: