Βούτσης: Οι κύκλοι του Σόιμπλε προωθούν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό

«Χωρίς το θέμα του χρέους δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία»

Βούτσης: Οι κύκλοι του Σόιμπλε προωθούν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό

«Οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία. Μπορούμε βάσιμα να έχουμε προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής» σημείωσε ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας χθες σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού.

Αναφερόμενος στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο πρόεδρος της Βουλής ότι «η αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος του τρίτου μνημονίου είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία».

«Κι αυτό γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ' επέκταση για την κοινωνία. Δίνει τη δυνατότητα και με τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με την εφαρμογή επενδυτικών σχεδίων και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας να διαμορφωθεί μια διαφορετική εικόνα. Μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα «πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα».

«Το θέμα είναι πότε θα υπάρξουν οι δεσμευτικές αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, και αρκετοί κινούνται πια σε μια τέτοια κατεύθυνση, διότι κατανοούν το αδιέξοδο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Η καθυστέρηση δεν βολεύει. Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, όχι γιατί λιγοστεύουν οι μήνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης. 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top