ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ για 4 ώρες το Eurogroup! Απομονώθηκαν μόνοι σε ένα δωμάτιο Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Λεμέρ και Τόμσεν

Θέλουν πλεονάσματα μέχρι το 2060; Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Eurogroup διακόπηκε

Ξαναρχίζει η συνεδρίαση του Eurogroup μετά από σχεδόν 4 ώρες διακοπής και αλλεπάλληλες επαφές για την λήψη μιας απόφασης που θα επιτρέπει την επιστροφή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Για.... τέσσερις ώρες ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός οικονομικών της Γερμανίας Βόλγκανγκ Σόιμπλε, ο Γάλλος ομόλογος του Μπρούνο Λεμέρ και ο Πόλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, συνεδρίαζαν ξεχωριστά, μιλώντας πάνω σε διαφορετικά προσχέδια μιας σχετικής απόφασης. 

Σύμφωνα με πηγές, με καλή γνώση της συνάντησης, στο τραπέζι έπεσαν πολλές διαφορετικές εκδοχές των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα από το 2023 ως το 2060 και διαφορετικές εκδοχές των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων, ανέφεραν ότι μετά από 4 ώρες συζητήσεων οι Ντάισελμπλουμ,Σόιμπλε,Μπρούνο Λεμέρ και Πόλ Τόμσεν επέστρεψαν στην αίθουσα με έναν συμβιβασμό.

Όπως μεταδώσαμε νωρίτερα στο star.gr, oι εταίροι έχουν πάρει τα 5 μέτρα για το χρέος (την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ,  την επέκταση της ωρίμανσης του δανείου του EFSF και του  ESM, την μείωση των επιτοκίων και την επαναγορά των παλιών ακριβών δανείων της Ελλάδας)  και προσπαθούν σε αυτά να βάλουν ένα εύρος  επίπτωσης. ‘Όμως αυτό το εύρος επίπτωσης διαφοροποιείται ανάλογα με την ανάπτυξη και την εξέλιξη άλλων δημοσιονομικών μεγεθών της. Εκεί το ΔΝΤ είναι πολύ πιο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις και γι' αυτό δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα συμφωνία.

Tο σίγουρο είναι ότι υπάρχει πολιτική βούληση για συμφωνία,  η οποία αν δεν επιτευχθεί τώρα θα επιδιωχθεί τις επόμενες ημέρες.

 

Του Θάνου Αθανασίου (Βρυξέλλες)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top