«Περίπου τα 2/3 των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία παρέμβαση και καμία προσαρμογή στις συντάξεις τους» δήλωσε η Έφη Αχτσιόγλου στην ΕΡΤ.

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα αφορούν τις προσωπικές διαφορές που σε καμία περίπτωση ακόμα και στις πιο υψηλές συντάξεις να μην υπάρχει παρέμβαση μεγαλύτερη από 18%. Επίσης, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι μιλάμε πάντα για μετά το 2019».

Η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η αρχική απαίτηση ήταν από το ΔΝΤ για 4,5 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρων καθαρής λιτότητας και ότι με τη νέα συμφωνία αυτό το οποίο επιτεύχθηκε είναι να αλλάξει το μείγμα, δηλαδή να υπάρχει μια συμφωνία μηδενικού δημοσιονομικού αντίκτυπου 1% μέτρα αρνητικά 1% θετικά το 2019 και αντίστοιχα το 2020.

Η υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι οι παρεμβάσεις θα αφορούν παλιές συντάξεις οι οποίες έχουν κάποια προσωπική διαφορά που μπορεί να είναι της τάξης του 2% ή του 5%: «Αυτό που διασφαλίσαμε είναι να υπάρχει ένα ταβάνι ώστε σε καμία περίπτωση ακόμα και στις πιο υψηλές συντάξεις να μην υπάρχει παρέμβαση μεγαλύτερη από 18%».

Οι παρεμβάσεις, όπως δήλωσε, θα αφορούν μόνο την προσωπική διαφορά είτε στις κύριες είτε στις επικουρικές συντάξεις και θα κινούνται σε ένα εύρος ανάλογα από πιο ταμείο προερχόταν ο συνταξιούχος.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προσωπικές διαφορές οι οποίες είναι και στο 40% με το ταβάνι όμως που διαμορφώνεται σε καμία περίπτωση η όποια παρέμβαση στην προσωπική διαφορά δεν θα ξεπερνά το 18%. Το ανώτατο όριο, η μεγαλύτερη μερίδα θα είναι γύρω από το 9% ανάλογα με τις προσωπικές διαφορές του καθένα» εξήγησε η κα Αχτσιόγλου.

Αντίμετρα

Σχετικά με τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν η κα Αχτσιόγλου έκανε λόγο για μια σειρά από κοινωνικά μέτρα που θα ελαφρύνουν την όποια επιβάρυνση.

«Το πλαίσιο της συμφωνίας όπως διαμορφώθηκε περιλαμβάνει και ένα πολύ σημαντικό πακέτο κοινωνικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ τα οποία θα υλοποιηθούν το 2019 διότι είναι βέβαιο ότι θα είμαστε εντός στόχου, ταυτόχρονα τα μέτρα αυτά είναι μέτρα στήριξης της ελληνικής οικογένειας, των ανέργων, των μικρομεσαίων, των φοιτητών, των νέων ανθρώπων» είπε η υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενη στα όσα προβλέπει η νέα συμφωνία για τα εργασιακά, η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι επανέρχονται σε ισχύ οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων δηλαδή της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων που αποτελούν, όπως δήλωσε, τις κύριες αρχές γιατί να ξαναστηθεί το οικοδόμημα του συλλογικού εργατικού δικαίου στα πόδια του, το οποίο είχε απορρυθμιστεί πλήρως την περίοδο 2010-2015. Μάλιστα σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν δεχόταν αυτό το ζήτημα να τεθεί στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι «ενώ με βάση το πως είναι σήμερα ορισμένο αυτές οι δύο αρχές βρίσκονται σε αναστολή και θα βρίσκονταν επ' άπειρον, επ' αόριστον σε αναστολή αν δεν νομοθετούσαμε τώρα για την άρση της αναστολής τους η οποία θα συμβεί το Σεπτέμβρη του 2018».

Για τις ομαδικές απολύσεις η κα Αχτσιόγλου ανέφερε ότι δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή στο όριο και ότι παραμένουν τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι σήμερα με τους 6 εργαζόμενους για τις επιχειρήσεις από 20-150 άτομα και το 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 ατόμων 

Συνολικά για το κλείσιμο της συμφωνίας η κα Αχτσιόγλου τόνισε ότι εκτός από το σήμα σταθερότητας για την οικονομία που δίνει «ένα σήμα σταθερότητας στην οικονομία που το έχει ανάγκη για να μπορέσει να εμπεδώσει αυτή την ανάκαμψη που σημειώνει το τελευταίο διάστημα» δίνει χρόνο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το κοινωνικό της πρόγραμμα.

 

Tags: