ΠΑΡΑΔΟΧΗ-ΒΟΜΒΑ από το υπουργείο Εργασίας - Θα κουρευτούν 900.000 συντάξεις!

Αλλά ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να γλιτώσουν το «ψαλίδι» οι επικουρικές

ΠΑΡΑΔΟΧΗ-ΒΟΜΒΑ  από το υπουργείο Εργασίας - Θα κουρευτούν 900.000 συντάξεις!

«Ψαλίδι» περιμένει 900.000 ήδη  καταβαλλόμενες συντάξεις την 1/1/2019  όπως παραδέχονται  πηγές του υπουργείου Εργασίας!    

Όπως αναφέρουν,  περικοπές 1,8 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις 900.000 ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, μετά τον επαναϋπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Παράλληλα επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα "ταβάνι προστασίας" από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν, για παράδειγμα μέχρι 22% όπως έχει δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους κύκλους του υπουργείου Εργασίας πάντως,  η ελληνική πλευρά επιχειρεί να κουρευτούν μόνο οι κύριες συντάξεις το 2019 και όχι επικουρικές. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας "δεν θα εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις" στο πακέτο εξοικονόμησης 1% του  ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό το 2019.

Σε ό,τι αφορά το εργασιακό,  οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών στο πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή συμφωνήθηκε ότι: 

* Δεν θα αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων (θα μείνουν στο 5%).

* Η αρμοδιότητα της απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο εκπροσωπούνται εργαζόμενοι, εργοδότες, κυβέρνηση.

* Θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ακύρωση της αναστολής ισχύος της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης οι οποίες δεν ίσχυαν για όσο διάστημα διαρκούσε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής.

* Θα υπάρχουν αλλαγές στις άδειες των συνδικαλιστών και στους λόγους απολύσεων τους.

* Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ( θα καθοριστεί από το κράτος μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top