"Η Σύνοδος της Ρώμης θα πρέπει να μην είναι απλά μια επετειακή εκδήλωση, αλλά μια προσπάθεια συλλογικού αναστοχασμού για το κοινό μας μέλλον» ήταν η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις αρχές Μαρτίου. To ίδιο έθεσε, μετ’ επιτάσεως, ο Πρωθυπουργός και στη Ρώμη, τη διαφύλαξη, δηλαδή, του κοινωνικού χαρακτήρα της ΕΕ, και του σεβασμού του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου από όλα τα κράτη - μέλη.

Με αιχμή το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα και της ανάγκης τερματισμού της κατάστασης εξαίρεσης της χώρας μας, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σημασία που έχει για το σύνολο της Ευρώπης και των πολιτών της η προστασία των εργαζομένων.

Στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις και του Πρωθυπουργού, διατηρήθηκε, παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών, η αναφορά στην κοινωνική Ευρώπη, ενώ προστέθηκε και ειδική αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κεκτημένου, με την επιστολή που απέστειλε το απόγευμα της Πέμπτης στους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και στους υπόλοιπους 26 αρχηγούς κρατών - μελών της ΕΕ, το επίμαχο ζήτημα ξαναμπήκε στην ατζέντα. Τότε ακολούθησε μια σειρά από υποστηρικτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος της Συνόδου σήμερα, Σάββατο, Ιταλού Πρωθυπουργού, Πάολο Τζεντιλόνι και του συμπροεδρεύοντος Μαλτέζου Πρωθυπουργού, Γιόζεφ Μουσκάτ. Παράλληλα, υπήρξε ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο ελληνικό αίτημα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων καθώς και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για τις «βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνοδο της ΕΕ».

Πιο συγκεκριμένα, ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο:

«Θα ήθελα να αναφερθώ στην επιστολή που έλαβα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και να του πω ότι είμαι βέβαιος πως μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να διατηρούμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ακριβώς περιγράφεται στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Αυτό το σημείο συζητιέται συχνά μεταξύ των ηγετών και όλοι μοιραζόμαστε αυτή την θέση», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ταυτόχρονα, κύκλοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνιζαν πως η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού απέσπασε την υποστήριξη του Ντόναλντ Τουσκ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι αμφότεροι επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητα της ευρωπαϊκής ηγεσίας να παραμείνει προτεραιότητα της Ευρώπης της επόμενης δεκαετίας το κοινωνικό κεκτημένο, κυρίως σε ό,τι αφορά στην προστασία των εργασιακών σχέσεων.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι ο πρόεδρος Τουσκ ήταν σε στενή επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να ανταποκριθεί στο κάλεσμά του για υποστήριξη. Οι δύο πολιτικοί μίλησαν στο τηλέφωνο την Τρίτη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τουσκ το ζήτημα της κωλυσιεργίας του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση με αιχμή τα εργασιακά και συγκεκριμένα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ακολούθησε η επιστολή του πρωθυπουργού και η σημερινή απάντηση του προέδρου Τουσκ ότι «μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας και τις βέλτιστες πρακτικές στις εργασιακές σχέσεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

Για τις ίδιες πηγές, το τελικό κείμενο της Διακήρυξης της Ρώμης έχει πολύ έντονες αναφορές στο κοινωνικό κεκτημένο, αλλά και σε συγκεκριμένα σημεία που απασχολούν τις χώρες του Νότου, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας και η προστασία του ρόλου των κοινωνικών εταίρων. Αυτές οι αναφορές ήρθαν ως αποτέλεσμα ολόκληρης της διεργασίας που ξεκίνησε στη Μπρατισλάβα το περασμένο Σεπτέμβριο και του πολιτικού διαλόγου που πραγματοποιήθηκε, όπως σημείωναν. Επιπλέον, ανέφεραν ότι μια πιο συγκεκριμένη δέσμευση στη δήλωση δεν ήταν δυνατό να υπάρξει λόγω «νομικών περιορισμών», καθώς σε ορισμένες χώρες τα κοινωνικά συστήματα δεν εμπίπτουν σε ευρωπαϊκή αρμοδιότητα.

Στο ίδιος μήκος κύματος και ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως «η επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτάται από την ικανότητά μας να εφαρμόσουμε τον κοινωνικό πυλώνα. Αποτελεί το απαραίτητο στοιχείο για ένα ισχυρό κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Πρέπει να δώσουμε στους λαούς μας την προστασία που προσδοκούν».

Εξαιρετικά σημαντικό και θετικό βήμα αποτελεί και η αναγνώριση εκ μέρους του Προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Η δε ομόφωνη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, κατά την Προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Παρασκευή, στην οποία συμμετείχε και ο Πρωθυπουργός, αποτελεί προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι αποτυπώθηκε και στην κοινή στάση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τις «αδικαιολόγητες και άδικες απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ, προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική συνάντηση του ΕΣΚ, τόνισε πως «υποστηρίζουμε την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κράτη-μέλη χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την συγκεκριμένη κατάσταση που βρίσκεται τώρα υπό συζήτηση σε σχέση με την Ελλάδα», αλλά και ότι η ΕΕ έχει απομακρυνθεί από τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες της και πλέον «είναι η εικόνα μιας Ευρώπης λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού από την οποία οι άνθρωποι τρέχουν μακριά της».

Στην προπαρασκευαστική συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, οι οποίοι και συνυπέγραψαν τη δήλωση του προέδρου το ΕΣΚ, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι κι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

Ο αγώνας για μια άλλη Ευρώπη, για την επιστροφή της Ευρώπης στο κοινωνικό της πρόσωπο συνεχίζεται.

«Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός» τόνισε ο Ιταλός Πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι. «Ξέρουμε ότι η κρίση έχει προκαλέσει σε πολλά κράτη μέλη εξίσου σοβαρές κοινωνικές κρίσεις. Ξέρουμε ότι η ΕΕ είναι ένα σύστημα αξιών και κανόνων, μεταξύ των οποίων και οι κοινωνικές κατακτήσεις, το λεγόμενο κοινωνικό κεκτημένο, ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που επετεύχθησαν στα 60 χρόνια ολοκλήρωσης. Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι από την κοινωνική διάσταση μπορεί να ξεκινήσει μία νέα ώθηση στη διαδικασία ολοκλήρωσης».

Ο κ. Γιούνκερ, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι «δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, ήδη από τον Μάιο 2015, εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι πρέπει να υπάρξει δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και πως «το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου. Ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό».

Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο Πρόεδρος του ΕΣΚ, Σεργκέι Στάνισεφ

Οι προοδευτικοί ηγέτες απ` όλη την Ευρώπη συναντώνται την παραμονή της επετείου της Συνθήκης της Ρώμης και συμφωνούν σε μια κοινή θέση για το μέλλον της Ε.Ε. Οι ηγέτες συναντώνται στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Ιταλού Πρωθυπουργού Τζεντιλόνι, προκειμένου να συζητήσουν τις τρέχουσες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διασφάλισης ισχυρότερων δικαιωμάτων για τους Ευρωπαίους πολίτες, της καταπολέμησης του κοινωνικού dumping, της υποστήριξης των νέων ανθρώπων και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Πριν τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) Σεργκέι Στάνισεφ δήλωσε:

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή κατά την πιο αληθινή έννοια του όρου. Προ 60 ετών, εκατοντάδες ανθρώπων, συνηθισμένων πολιτών, περίμεναν μες τη βροχή για να γίνουν μάρτυρες της υπογραφής μιας συνθήκης που μετέτρεψε μια ιστορία βίας και διχασμού σε μια πραγματικότητα ειρήνης και αλληλεγγύης. Είναι, επιπλέον,  ιστορική, διότι η Ε.Ε. βρίσκεται υπό απειλή. Οι αξίες της Ε.Ε. είναι βαθιά σοσιαλδημοκρατικές, αλλά στη σκέψη πολλών πολιτών, η Ε.Ε. έχει απομακρυνθεί από αυτές της αξίες. Οι πολίτες απομακρύνονται εξαιτίας της  εικόνας. λιτότητας και νεοφιλελευθερισμού που δείχνει η Ε.Ε. Υποστηρίζουμε την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργατικού κεκτημένου, ιδιαίτερα σε σχέση με τις  συλλογικές διαπραγματεύσεις, σε όλα τα κ-μ, χωρίς εξαίρεση και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση  που βρίσκεται υπό συζήτηση τώρα σχετικά με την Ελλάδα. Ως Ευρωπαίοι προοδευτικοί, αγωνιστήκαμε πάντα για τις αξίες του σεβασμού, της αλληλεγγύης και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που αποτελούν τη βάση της Ε.Ε. Πιστεύουμε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση βασισμένη σε αυτές τις αρχές. Θέλουμε να ανανεώσουμε την αρχική υπόσχεση της Ευρώπης: ένα μέλλον ευημερίας, ισότητας και δικαιοσύνης για όλους της τους πολίτες. Γι` αυτό θα αγωνιστούν οι ηγέτες μας καθώς σχεδιάζουμε το μέλλον του σπουδαίου ευρωπαϊκού εγχειρήματος και γι` αυτό θα συμμετάσχω στην  Πορεία για την Ευρώπη (March for Europe) στη  Ρώμη».

 

 

 

Tags: