«Είμαι ΥΠΟΙΚ δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας» λέει ο Ντάισελμπλουμ

Δόθηκε το "πράσινο" φως για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα το επόμενο διάστημα επιβεβαίωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Ο κ Ντάισελμπλούμ εξέφρασε μεν την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι μετά από εντατικές συνομιλίες οι υπουργοί αποφάσισαν να ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή στην Αθήνα των θεσμικών εκπροσώπων των δανειστών.

Σύμφωνα ωστόσο με τον πρόεδρο του Eurogroup η Ελλάδα συμφώνησε σε μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό, αλλά και στο πεδίο της αγοράς εργασίας. Όπως είπε ο Ολλανδός «Συνεχίζουμε στο πλαίσιο που είχε συμφωνηθεί το 2015»

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλούμ όσο και ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανέφεραν ότι υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα προς συζήτηση, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη εξόδου από τις πολιτικές λιτότητας. Χαιρέτησαν επίσης τόσο τη δημοσιονομική εξυγίανση όσο και τη σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ, διευκρίνισε όσον αφορά στην αναφορά περί τέλους της λιτότητας και στο ότι έγινε αποδεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς να μην νομοθετηθούν ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα, ότι «είμαι ΥΠΟΙΚ, δεν μπορώ να υποσχεθώ το τέλος της λιτότητας. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τη βιωσιμότητα. Η ελληνική πλευρά είναι καλύτερη κατεύθυνση από ότι στο παρελθόν. Προσπαθούμε για ανάκαμψη από τη λιτότητα, προχωρώντας σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ώστε ο προϋπολογισμός να παραμείνει βιώσιμος».

«Υπάρχει ανάγκη πακέτου μεταρρυθμίσεων όπως το ζήτησε το ΔΝΤ. Τα τελικά νούμερα θα τα δούμε μετά την αξιολόγηση. Η ελληνική πλευρά κατέδειξε πως είναι στη σωστή οδό» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι: «Το ΔΝΤ θέλει ξεκάθαρη πορεία για να είναι βιώσιμο το χρέος. Οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν σε δημοσιονομική ανάκαμψη. Πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα, να επιστρέψουμε στην Αθήνα».

Ερωτηθείς για το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα, ο Πιερ Μοσκοβισί απάντησε ότι «πρέπει να βρούμε ένα πακέτο με μέτρα υπέρ της ανάπτυξης. Η λιτότητα συμβάλλει στο να φτωχύνει μια οικονομία. Οι πολιτικές οδήγησαν σε ύφεση»

Όσον αφορά στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης, ο Πρόεδρος τoυ Eurogroup είπε ότι είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν. «Δεν βιαζόμαστε. Έχουμε καιρό μέχρι το καλοκαίρι για την εκταμίευση της δόσης, αρκεί να υπάρξει τεχνική συμφωνία. Μπορεί να γίνει τον Μάρτιο, μπορεί και αργότερα».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top