Συγκρατημένες οι προσδοκίες ...στο σημερινό Eurogroup

Προσπαθούν να γεφυρώσουν το χάσμα δανειστές και Αθήνα, με έκτακτη συνεδρίαση πριν το Eurogroup

Συγκρατημένες είναι οι προσδοκίες για το ελληνικό ζήτημα (μεταξύ άλλων θεμάτων) στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα. Ωστόσο, πριν την έναρξη του Eurogroup, αποφασίστηκε έκτακτη συνάντηση δανειστών – Αθήνας, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους.

Από τη μια, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν υποχωρεί από την απαίτησή του για μέτρα, και από την άλλη, η κυβέρνηση δεν υποχωρεί από τη θέση της.

Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα, η εντολή του πρωθυπουργού είναι σαφής. «Ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε ένα ευρώ λιτότητας», με αυτή τη γραμμή προσέρχονται στο κρίσιμο Eurogroup οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης.

Η κυβέρνηση στοχεύει αφενός στο άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης και αφετέρου στη «γραμμή» για «ούτε ένα ευρώ παραπάνω λιτότητας», ώστε το αποτέλεσμα που θα προκύψει να είναι ουδέτερο δημοσιονομικά.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο σημερινό Eurogroup στους τρεις βασικούς άξονες: τις μεταρρυθμίσεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας, τότε αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Και μόνο στην περίπτωση αυτή, θα ήταν εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).

Το επόμενο βήμα θα ήταν η διοίκηση του ΔΝΤ να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σας ενημερώσαμε νωρίτερα στο star.gr, δύο είναι τα σενάρια που διαγράφονται πλέον όσον αφορά τη διαπραγμάτευση: ένα «καλό» με συμφωνία τον Απρίλιο κι ένα «κακό» με παράταση της αβεβαιότητας ως τον Ιούνιο και συμφωνία υπό την πίεση των άδειων ταμείων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top