Κλιμακώνει την πίεση στην Ελλάδα το ΔΝΤ, υπό την πίεση του χρόνου και το αδιέξοδο στο ζήτημα της αξιολόγησης.  Όπως δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις στο πλαίσιο τακτικής ενημέρωσης, το Ταμείο ζητά από την Ελλάδα να νομοθετήσει εδώ και τώρα τη μείωση του αφορολόγητου αλλά και τη μείωση των συντάξεων, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι  παρεμβάσεις αυτές θα εφαρμοστούν στο "εγγύς μέλλον" και αφού η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει.

Ο Ράις επανέλαβε για ακόμη μία φορά τη θέση του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν ζητά πρόσθετη λιτότητα για την Ελλάδα και πως εάν τελικά συμφωνηθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ αυτό θα είναι διατηρήσιμο μόνον για λίγα χρόνια.

Σχολιάζοντας τις θέσεις  Ρέγκλινγκ  ότι αν το συμφωνημένο πρόγραμμα εφαρμοστεί πλήρως, η βιωσιμότητα χρέους είναι εφικτή, ο Ράις επέμεινε στα συμπεράσματα της πρόσφατης ανάλυσης του Ταμείου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Ο ίδιος συμφώνησε ότι η Ευρώπη έχει προσφέρει μεγάλη βοήθεια στην Ελλάδα και πως θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσε:

 «Αυτή η στήριξη δεν μπορεί να είναι χωρίς όρους. Σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και με στόχους που πρέπει να τηρηθούν. Έχουμε δει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια πως η Ελλάδα πέρασε κρίσεις, διότι οι μεταρρυθμίσεις δεν συνέβησαν και η Ευρώπη πάγωσε τη βοήθεια. Έτσι, για παράδειγμα προκληθήκαν οι συζητήσεις για Grexit. Από την πλευρά του ΔΝΤ θέλουμε να βεβαιωθούμε πως οι στόχοι που τίθενται είναι ρεαλιστικοί».

Ερωτηθείς για δηλώσεις του Πόουλ Τόμσεν ,σύμφωνα με τις οποίες οι διαφορές ΔΝΤ και Ευρωζώνης για το ζήτημα του χρέους έχουν μειωθεί, ο Ράις απέδωσε στην αναφορά αυτή ιστορικά χαρακτηριστικά. «Υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία στο θέμα του χρέους σε σχέση με το παρελθόν, αλλά προφανώς υπάρχουν διαφορές. Σε κάποια σημαντικά θέματα υπάρχουν συγκλίσεις».

 

Tags: