Πολιτική κόντρα για το πόθεν έσχες της Γεροβασίλη ύστερα από δημοσίευμα

Στην Δικαιοσύνη προσφεύγει η υπουργός, την παραίτησή της ζητούν ΝΔ και Ποτάμι

Πολιτική κόντρα για το πόθεν έσχες της Γεροβασίλη ύστερα από δημοσίευμα

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο υποστηρίζει ότι  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη είναι «τρία χρόνια παράνομα βουλευτής».   

Το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» υποστηρίζει συγκεκριμένα  ότι η υπουργός, «κατείχε επί τρία χρόνια, κατά παράβαση του Συντάγματος την ιδιότητα του βουλευτή και ταυτόχρονα ήταν μέτοχος σε εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες προς το δημόσιο», επικαλούμενο την δήλωση πόθεν έσχες της κ. Γεροβασίλη που δόθηκε στη δημοσιότητα.  

Υποστηρίζει ακόμη  ότι ενώ η κ. Γεροβασίλη  εξελέγη βουλευτής τον Μάιο του 2012 και με βάση το άρθρο 57 του Συντάγματος θα έπρεπε εντός οκτώ ημερών να παραιτηθεί από μέτοχος της εταιρείας «ΑΛΕΞΙΟΥ-ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.» που παρέχει ακτινοδιαγνωστικές υπηρεσίες στην Άρτα, συνεργαζόμενη με τον ΕΟΠΥΥ και το νοσοκομείο της πόλης, μεταβίβασε τις μετοχές της στον γιό της Απόστολο Κτενά, στις 30 Ιουλίου του 2015, δώδεκα ημέρες μετά την ορκωμοσία της ως κυβερνητικής εκπροσώπου.

«Εφόσον δεν υπάρξει μεταβίβαση του των μετοχών μέσα στην οριζόμενη προθεσμία των 8 ημερών, ο βουλευτής εκπίπτει από το αξίωμά του και οι σχετικές συμβάσεις της εταιρείας με το Δημόσιο ακυρώνονται» αναφέρεται ακόμη στο ρεπορτάζ της εφημερίδας      

Γεροβασίλη: Λασπολογίες και ψέματα

Με μια μακροσκελή απάντηση στο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα»,  η Όλγα Γεροβασίλη  κάνει λόγο για «λασπολογίες και ψέματα», και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

«Προσπαθούν, με ψέματα, υπονοούμενα, ανακρίβειες, λάθη και λάσπη να στοχοποιήσουν πρόσωπα, να απαξιώσουν την κυβέρνησή μας και να πείσουν πως είμαστε ίδιοι. Κοιτώντας τον εαυτό τους στον καθρέφτη και στ' αλήθεια απαιτώντας να ξεχάσουμε το παντελώς αναξιόπιστο παρελθόν τους, προβάλλουν το "αξιακό" τους σύστημα σαν να είναι το δικό μας. Γι' αυτό χρησιμοποιούν λασπολογίες και ψέματα. Είναι η τελευταία καταφυγή ενός απελπισμένου συστήματος, που δεν ανέχεται την αριστερά στην κυβέρνηση και δε διστάζει να ξεφτιλίσει, για ακόμη μία φορά, τα πρόθυμα εργαλεία του. Δική μας καταφυγή είναι η αλήθεια και η Δικαιοσύνη, στην οποία, είναι προφανές, πως θα καταφύγω, αμυνόμενη» αναφέρει η υπουργός προαναγγέλλοντας την προσφυγή της στη Δικαιοσύνης,  

Ειδικότερα, η υπουργός επικαλείται τις ισχύουσες συνταγματικές διατάξεις και υποστηρίζει:

«Με την Αναθεώρηση του Συντάγματος του 2008 καταργήθηκε η διάταξη του άρθρου 57, η οποία όριζε ότι "τα καθήκοντα του βουλευτή είναι επίσης ασυμβίβαστα με την άσκηση οποιουδήποτε επαγγέλματος". Η εν λόγω κατάργηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να συμμορφωθεί η χώρα μας στη νομολογία του ΕΔΔΑ (σχετ. «Λυκουρέζος κατά Ελλάδος», 2006). Ως αποτέλεσμα, το γενικό ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την άσκηση οιουδήποτε επαγγέλματος δεν ισχύει, και οι βουλευτές μπορούν να δραστηριοποιούνται νομίμως ως επαγγελματίες ιατροί.

Περαιτέρω, στο άρθρο 57 όπως ισχύει, προβλέπεται ότι η ιδιότητα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστη με τα έργα και τις ιδιότητες του ιδιοκτήτη, εταίρου, μετόχου, διοικητή, διαχειριστή, μέλους διοικητικού συμβουλίου, γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης που αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με αυτό συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα.

Η ορθή και σύμφωνη με τη νομολογία του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου -κατά την οποία οι περιορισμοί των συνταγματικών δικαιωμάτων (εν προκειμένω αναφορικά με τα ασυμβίβαστα των βουλευτών) πρέπει να ερμηνεύονται στενά- ερμηνεία επιβάλλει τη συστολή των περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών προς το Δημόσιο σε αποκλειστικά συγκεκριμένες και ειδικές διαδικασίες, ιδίως μέσω δημοσίων διαγωνισμών ή αναθέσεων (σχετ. βλ. δήλωση ερμηνευτικού χαρακτήρα του Εισηγητή της Πλειοψηφίας, Πρακτικά ΡΚΖ, σελ. 5513)».

Όσον αφορά δε, τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, «οι συγκεκριμένες συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ ΕΟΠΥΥ και τα Ιδιωτικά Ιατρεία ή Πολυϊατρεία ή εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης ή Ιατρικές εταιρείες δεν συνιστούν συμβάσεις στις οποίες εφαρμόζονται οι ειδικές διαδικασίες περί ανάθεσης ή διαγωνισμών του δημοσίου, αλλά είναι συμβάσεις στις οποίες προσχωρεί οιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ιατρός ή εταιρία, με μια απλή αίτησή του» επισημαίνει.

Καταλήγοντας ισχυρίζεται ότι:  «Η Ιατρική δεν είναι εργολαβία. Κανένα ασυμβίβαστο μεταξύ της βουλευτικής ιδιότητας και της άσκησης της ιατρικής, ατομικά ή ως μέλος εταιρείας, δεν υπάρχει. Οι υποτιθέμενες "συναλλαγές" με το Δημόσιο, δηλαδή οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, αφορούν παροχή υπηρεσίας -εφόσον ζητηθεί- προς τους ασφαλισμένους πολίτες και όχι προς το Δημόσιο. Σε αυτές έχουν πρόσβαση ελεύθερα, απεριόριστα και με προκαθορισμένες ίσες αμοιβές όλοι οι ιατροί της χώρας»

Την παραίτηση Γεροβασίλη ζητά η ΝΔ

Την παραίτηση της Όλγας Γεροβασίλη από το βουλευτικό αξίωμα ζητά η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας Πρώτο Θέμα,

Η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η κα Γεροβασίλη την τριετία 2012 - 2015, όπως η ίδια παραδέχεται, ήταν ταυτοχρόνως βουλευτής και μέτοχος της εταιρίας "Κ. ΑΛΕΞΙΟΥ - Ο. ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ Ο.Ε.". Εταιρεία που παρείχε υπηρεσίες στον ιατρικό τομέα και είχε ως πελάτη της το Ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα τον ΕΟΠΥΥ και το δημόσιο νοσοκομείο της 'Αρτας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η κυρία Γεροβασίλη είναι «βαρύτατα εκτεθειμένη» καθώς «γνωρίζει ότι η ιδιότητα του μετόχου σε εταιρία η οποία έχει συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο αποτελεί ασυμβίβαστο με την βουλευτική ιδιότητα όπως προβλέπει με σαφή τρόπο το Σύνταγμα».

Στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αναφέρεται επίσης ότι η κυρία Γεροβασίλη «δεν πρέπει να ελπίζει ότι αυτή η προκλητική και αντισυνταγματική συμπεριφορά θα περάσει χωρίς επιπτώσεις».

Την παράιτηση της υπουργού ζητά και το Ποτάμι

Την παραίτηση της κ. Γεροβασίλη ζητά και το  Ποτάμι με ανακοίνωσή του. Τονίζει μάλιστα «ότι αν δεν το κάνει, θα πρέπει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να την απομακρύνει από την κυβέρνηση».

«Tο Σύνταγμα στο άρθρο 57 είναι απολύτως σαφές: Τα καθήκοντα του βουλευτή είναι ασυμβίβαστα με τα έργα ή την ιδιότητα του ιδιοκτήτη ή εταίρου ή μετόχου ή διοικητή ή διαχειριστή ή μέλους του διοικητικού συμβουλίου ή γενικού διευθυντή ή των αναπληρωτών τους επιχείρησης, η οποία αναλαμβάνει έργα ή μελέτες ή προμήθειες του Δημοσίου ή παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο ή συνάπτει με το Δημόσιο συναφείς συμβάσεις αναπτυξιακού ή επενδυτικού χαρακτήρα» τονίζει το Ποτάμι.  

Υποστηρίζει ακόμη ότι η κ. Γεροβασίλη «παραβίασε όλες αυτές τις συνταγματικές διατάξεις και πρέπει έστω και τώρα - που η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε την αντισυνταγματική της συμπεριφορά - να αναλάβει τις ευθύνες της και να παραιτηθεί από βουλευτής. Αν δεν το πράξει οφείλει ο πρωθυπουργός να την αποπέμψει και παράλληλα να κινηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top