Τη δεύτερη εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου την Παρασκευή επιβεβαίωσε η Βόρεια Κορέα, με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μάλιστα να δηλώνει προκλητικά ότι όλη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται εντός εμβέλειας των βορειοκορεατικών πυραύλων.

Όπως μετέδωσε το βορειοκορεάτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ είχε σκοπό να στείλει μια «αυστηρή προειδοποίηση» προς τις ΗΠΑ.

Η εκτόξευση της Παρασκευής ήταν μια βελτιωμένη εκδοχή του πυραύλου Hwasong-14 και διένυσε μια απόσταση 998 χλμ. κι έφθασε σε υψόμετρο 3.724 χλμ. κατά τη διάρκεια της πτήσης του, η οποία διήρκεσε 47 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα.

Τραμπ: «Απερίσκεπτη και επικίνδυνη»

Για «απερίσκεπτη και επικίνδυνη» ενέργεια έκανε λόγο από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτή την νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου και απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του καθεστώτος ότι αυτές οι δοκιμές – και αυτά τα όπλα – θωρακίζουν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας. Στην πραγματικότητα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με ανακοίνωσή του.

«Απειλώντας τον κόσμο, αυτά τα όπλα και αυτές οι δοκιμές απομονώνουν περαιτέρω την Βόρεια Κορέα, εξασθενίσουν την οικονομία της και φτωχαίνουν τον πληθυσμό της» κατέληξε ο Τραμπ.

Διαβάστε επίσης: Τραβάει το σχοινί ο Κιμ Γιονγκ Ουν- Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε κι άλλο πύραυλο!

Η Κίνα και η Ρωσία φέρουν μια «μοναδική και ειδική ευθύνη» για την επιδείνωση της απειλής που συνιστά η Βόρεια Κορέα, υποστήριξε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον.

ΕΕ: Απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια

Και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε τη νέα εκτόξευση ενός βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (ICBM) στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα, κρίνοντας ότι «απειλεί σοβαρά τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η εκτόξευση συνιστά «μια κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων της Βόρειας Κορέας όπως αυτές έχουν προσδιοριστεί με πολλές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Η ΕΕ προτρέπει σθεναρά την Πιονγκγιάνγκ «να απόσχει από νέες προκλήσεις οι οποίες θα μπορούσαν να κλιμακώσουν τις περιφερειακές και παγκόσμιες εντάσεις».

«Αναμένουμε από τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί αμέσως, πλήρως και άνευ όρων στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, να αρχίσει έναν ειλικρινή και ουσιώδη διάλογο για την πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου με ειρηνικά μέσα» τονίζεται στην ανακοίνωση.

 

Tags: