Τηλεφωνική διαμεσολάβηση ξεκίνησε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για το Κατάρ, ζητώντας μείωση της έντασης και έναρξη διαλόγου για να επιλυθεί η κρίση. 

Πηγές της τουρκικής προεδρίας τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ανατολού αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον εμίρη του Κατάρ, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν, τον εμίρη του Κουβέιτ, και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. 

Στις επαφές του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε τη σημασία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή καθώς και την ανάγκη να επιλεχθεί η οδός της διπλωματίας και του διαλόγου για να μειωθεί η ένταση.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε ότι αντικρύζουν με λύπη τις εξελίξεις σε σχέση με το Κατάρ προσθέτοντας ότι σε μια περίοδο που χρειάζεται ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου πρέπει να λύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο που υπάρχουν δυσκολίες στο θέμα της τρομοκρατίας, στην πολιτική και την οικονομία, οι σχέσεις των χωρών δεν πρέπει να βασίζονται σε αβάσιμες ειδήσεις και σε φήμες αλλά να αξιολογούνται στη βάση της ενότητας και την ομόνοιας. 

Στο μεταξύ όπως μεταδίδεται οι Αερογραμμές του Κατάρ πετούν πλέον μόνο μέσω Τουρκίας και Ιράν.

Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου

Tags: