Σε ένα μετεκλογικό σπριντ καλείται να επιδοθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς έχει μόλις λίγες μέρες για να αναλάβει τα καθήκοντά του και να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση πριν από τις δύσκολες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Οι ημερομηνίες σταθμοί για τον Μακρόν από εδώ και πέρα είναι:

8 Μαΐου: Θα κάνει την πρώτη του επίσημη εμφάνιση δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ στην Αψίδα του Θριάμβου για την ετήσια τελετή, στον Άγνωστο Στρατιώτη, προκειμένου να τιμηθεί η Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη και η επέτειος από την παράδοση των δυνάμεων της ναζιστικής Γερμανίας, στις 8 Μαΐου 1945.

9-13 Μαΐου: Μέσα σε αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση Ολάντ θα παραιτηθεί, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον Μακρόν να αναλάβει τα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση του Μπερνάρ Καζνέβ θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι την ορκωμοσία του νέου προέδρου.

10 Μαΐου: Το Συνταγματικό Συμβούλιο ανακοινώνει τα επίσημα τα τελικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

13-14 Μαΐου: Ο νέος πρόεδρος θα ορκιστεί το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 15 Μαΐου. Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Ολάντ θα παραδώσει στον διάδοχό του Εμανουέλ Μακρόν τους κωδικούς για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία και ώρα της τελετής. Στη συνέχεια ο πρόεδρος θα ορίσει τον νέο πρωθυπουργό ο οποίος θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση.

15-19 Μαΐου: Στο διάστημα αυτό δηλώνονται οι υποψηφιότητες, από όλα τα κόμματα, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, από τις οποίες θα εκλεγούν οι 577 βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

22 Μαΐου: Έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές.

25-27 Μαΐου: Ο Εμανουέλ Μακρόν ως νέος πρόεδρος θα έχει τις πρώτες (εντός προγράμματος) επαφές του με ξένους ηγέτες. Θα συμμετάσχει αρχικά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου και κατόπιν στη σύνοδο κορυφής της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στη Σικελία.

11 Ιουνίου: Πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται απευθείας όσοι συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 50%. Όσοι υποψήφιοι συγκεντρώσουν ποσοστό 12,5% και πάνω περνούν στον δεύτερο γύρο.

18 Ιουνίου: Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών. Εκλέγονται βουλευτές όσοι έρθουν πρώτοι σε ψήφους στις περιφέρειές τους.

19 Ιουνίου: Ενδεχόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ανάλογα με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών.

Tags: