Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη μη έκδοση των Τούρκων Αξιωματικών-Μιλούν για ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ και για τεταμένες σχέσεις

Από τα κύρια θέματα του γερμανικού τύπου η απόφαση του Αρείου Πάγου

Σάλο και ξεσηκωμό, από τη μεριά της Τουρκίας, έχει προκαλέσει η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, γεγονός που δεν άφησαν ασχολίαστο τα γερμανικά ΜΜΕ.

H απόφαση αυτή θα μπορούσε να επιδεινώσει τις σχέσεις της Αθήνας με την Άγκυρα, γράφει το Der Spiegel. Σχεδόν αμέσως μετά το δημοψήφισμα, μάλιστα,  η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Η συνεδρίαση κράτησε μόνο 17 λεπτά, όμως ήταν ένα σημαντικό τεστ για την ελληνική δημοκρατία. Η απόφαση τιμά τις ευρωπαϊκές αξίες και την έννοια του κράτους δικαίου», τονίζει και συνεχίζει: «Το γεγονός των 8 αξιωματικών είναι συμβολικής σημασίας για τον Ερντογάν. Τα προβλήματα τώρα αρχίζουν για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η Αθήνα θα αντιμετωπίσει τη μήνιν της Τουρκίας. Ένστολοι ζήτησαν καταφύγιο στη χώρα του προαιώνιου εχθρού. Και αυτό συνιστά πλήγμα για το γόητρο της Τουρκίας και την τουρκική εθνική υπερηφάνεια».

Το δικαστήριο δεν αποφάσισε για τον ρόλο που έπαιξαν στην απόπειρα πραξικοπήματος οι οκτώ, ούτε αν είναι αθώοι. «Το έργο των δικαστών ήταν ξεκάθαρο: να αποφασίσουν αν η Τουρκία μπορεί να εγγυηθεί στους φυγάδες μια δίκαιη δίκη, αξιοπρεπή μεταχείριση και όχι υποβολή σε βασανιστήρια, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και ο Άρειος Πάγος απεφάνθη ότι τέτοια εγγύηση δεν υφίσταται».

«Η συνάντηση των οκτώ με τις οικογένειές τους είναι απίθανη», γράφει το γερμανικό περιοδικό. «Είμαστε χαρούμενοι κατά το ήμισυ» λένε οι ίδιοι οι αξιωματικοι. «Είμαστε πλέον ασφαλείς, όμως οι οικογένειές μας βρίσκονται στην Τουρκία».

Τα δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου συνεχίζονται, με τη Süddeutsche Zeitung να δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα αρνείται να εκδώσει τους Τούρκους Αξιωματικούς» και  να υποστηρίζει κι εκείνη ότι η απόφαση αυτή θα προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Για την Ελλάδα, το θέμα είναι ιδιαιτέρως δυσνόητο. Η Άγκυρα έχει ζητήσει επανειλημμένα τους αξιωματικούς πίσω και η άρνηση της Αθήνας θα προκαλέσει ρήγμα».  

«Η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από το αν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους αποτρέπει από το να τολμήσουν το επικίνδυνο πέρασμα στα ελληνικά νησιά. Αφότου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά. Η Άγκυρα ωστόσο έχει απειλήσει επανειλημμένα την Ευρώπη ότι θα πάψει να τηρεί τη συμφωνία. Το αποτέλεσμα θα ήταν να τεθεί και πάλι εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ελλάδα. Ήδη σήμερα τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά είναι υπερπλήρη».

Τέλος, σχετικό δημοσίευμα είχε και η Tageszeitung του Βερολίνου, που έκανε λόγο για τις συνέπειες στις σχέσεις των εταίρων στο ΝΑΤΟ της Ελλάδας και της Τουρκίας και, όπως η Süddeutsche Zeitung, φοβάται αντίποινα με επίκεντρο τους πρόσφυγες.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top