Τα 12 σημεία του Brexit κατά την Τερέζα Μέι – Απειλές και αιχμηρά λόγια

Αυστηρός αλλά και συγκινητικός ο λόγος της Πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας

H Τερέζα Μέι, όπως έγραψε νωρίτερα το star.grπαρουσίασε σε ξένους διπλωμάτες τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρώπη.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να απειλήσει ανοιχτά την Ευρώπη, λέγοντας ότι η Αγγλία θα αλλάξει οικονομικό μοντέλο και ίσως γίνει φορολογικός παράδεισος, αν δεν λάβει αυτά που θέλει.

«Θέλω η Βρετανία να αναδυθεί ισχυρότερη, πιο δίκαιη και πιο ενωμένη απ’ αυτή τη διαδικασία αλλαγής, μια παγκόσμια Βρετανία, να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που θα διακριθεί στο εμπόριο», τόνισε η Τερέζα Μέι στην έναρξη της ομιλίας της, κατά την οποία παρουσίασε τη στρατηγική εξόδου απ’ την Ε.Ε.

«Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για τη Βρετανία» υπογράμμισε.

 

Η Μεγάλη Ιδέα της Βρετανίας

 

Η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας κατέστησε σαφές ότι η χώρα της όχι μόνον θα φύγει απ’ την Ε.Ε. αλλά, επιπλέον, θα προσεγγίσει εντελώς διαφορετικά και τον υπόλοιπο κόσμο.

«Στις 23 Ιουνίου, δεν επιλέξαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να απομακρυνθούμε από τον κόσμο, αλλά η στιγμή που επιλέξαμε να οικοδομήσουμε μια πραγματικά παγκόσμια Βρετανία», επεσήμανε, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κατανοητό εντός του πλαισίου της Ε.Ε.

Οι πολίτες της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι καλοδεχούμενοι να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε, «όπως ελπίζουμε κι οι δικοί μας πολίτες να είναι καλοδεχούμενοι σ’ εσάς».

Τα 12 σημεία του Brexit

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός παρουσίασε το σχέδιο των 12 σημείων του Brexit, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ασφάλεια και σιγουριά στη διαδικασία αποχώρησης από την Ε.Ε.
  • Διαχείριση νομοθεσίας της Μ. Βρετανίας
  • Ενδυνάμωση της Ένωσης μεταξύ των 4 εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Διατήρηση της κοινής ταξιδιωτικής περιοχής με την Ιρλανδία
  • Έλεγχος του αριθμού ατόμων που έρχονται στη Βρετανία από την Ευρώπη
  • Δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία κι, αντίστοιχα, των Βρετανών στην Ε.Ε.
  • Προστασία των δικαιωμάτων των εργατών
  • Ελεύθερη ανταλλαγή με τις ευρωπαϊκές αγορές στο πλαίσιο συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου
  • Νέες εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες
  • Η Βρετανία να γίνει το καλύτερο μέρος για επιστήμη και καινοτομία
  • Συνεργασία στη μάχη κατά του εγκλήματος και της τρομοκρατίας
  • Ήσυχο και οργανωμένο Brexit

Υποσχέθηκε, ακόμα, ότι η κυβέρνησή της θα καταθέσει προς ψήφιση στη βουλή την τελική συμφωνία -κάτι που αρνείτο μέχρι τώρα και πρόσθεσε ότι «θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε μια υπερβολικά βίαιη αποσταθεροποιητική αλλαγή».

 

Απειλές και αιχμηρά λόγια προς την Ε.Ε.

 

Η Μέι δήλωσε ξεκάθαρα ότι αν η χώρα της δεν αποκτήσει πρόσβαση στην κοινή αγορά, θα τροποποιήσει το οικονομικό της μοντέλο και θα επιβάλλει χαμηλή φορολόγηση και χαλαρή εποπτεία. Θα μετατρέψει, δηλαδή, τη Βρετανία σε ένα είδος φορολογικού παραδείσου.

«Δεν πιστεύω ότι οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν μια κακή συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα βλάψει τις βιομηχανίες τους», πρόσθεσε. «Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Κυβέρνησή μας έχει σχέδιο για τη Βρετανία: ένα σχέδιο που μας φέρνει τη σωστή συμφωνία με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά κατοχυρώνει ότι θα έχουμε και την καλύτερη συμφωνία για τους απλούς εργαζόμενους πολίτες μας. Κι όσο ξέρω ότι η Βρετανία μπορεί μερικές φορές να έχει χαρακτηριστεί ως ένα περίεργο μέλος, η Ε.Ε. προσπάθησε να αντιμετωπίσει τόσο τη διαφορετικότητα των χωρών – μελών της, όσο και τα ενδιαφέροντά τους. Αυτό σημαίνει ομοιομορφία, όχι ελαστικότητα».

Αφήνουμε την Ε.Ε. αλλά δεν αφήνουμε την Ευρώπη, τόνισε στην ομιλία της η Πρωθυπουργός. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί συνέταιροι, πρόθυμοι σύμμαχοι και καλοί φίλοι», δήλωσε.

Τέλος, έκλεισε συγκινητικά τον λόγο της, λέγοντας ότι, κοιτώντας πίσω, οι επόμενες γενιές θα ξέρουν «ότι τους φτιάξαμε ένα πιο φωτεινό μέλλον, ότι τους χτίσαμε μια καλύτερη Βρετανία».

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top