Αυστηρές συστάσεις του ΔΝΤ για μισθούς, απολύσεις και μεταρρυθμίσεις

Το ενδεχόμενο μετάδοσης της ελληνικής κρίσης παραμένει «ενεργό», προειδοποιεί το Ταμείο

Αυστηρές συστάσεις του ΔΝΤ για μισθούς, απολύσεις και μεταρρυθμίσεις

​Λεπτό δεν παίρνει τα μάτια του από την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, το Ταμείο προτείνει σε νέα έκθεσή του:

Για τα εργασιακά:

- να μην κάνει πίσω η κυβέρνηση σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.
- να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό, καθώς ακόμα και σήμερα είναι ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη, σε βάση κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
- να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους ως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Για τις μεταρρυθμίσεις:
- Να συνεχιστεί η απελευθέρωση των επαγγελμάτων.
- Να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχε προτείνει ο ΟΟΣΑ και δεν έχουν προχωρήσει για την μείωση των βαρών στην ανταγωνιστικότητα.

- Να συνεχιστεί η μείωση των διοικητικών βαρών.

- Να μειωθεί το κόστος έναρξης νέων επιχειρήσεων.

Στην ίδια έκθεση το Ταμείο προειδοποιεί, ότι οι εξελίξεις στην Αθήνα εξακολουθούν να αποτελούν πηγή κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία.

«Πρέπει να διασφαλιστεί ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης θα απενεργοποιηθεί» υπερθεματίζει το Ταμείο, παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές παρατηρείται ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να εφαρμόσει έως τέλους το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο εκτιμάται ότι ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2016.

Μάλιστα, το ΔΝΤ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιμήκυνσης του προγράμματος της ΕΚΤ, προκειμένου να εξαλειφθούν όλοι οι εν δυνάμει κίνδυνοι της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τις βασικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί ��το 1,5% το 2015 και στο 1,7% το 2016. Παράλληλα, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει κοντά στο μηδέν για φέτος, ενώ από το 2016 αναμένεται σημαντική αύξηση στο 1,1%.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top