Το ΔΝΤ αποφασίζει για την εκταμίευση των 1,74 δισ. ευρώ

Με εύσημα αλλά και καμπανάκια... η έκθεση του για την Ελλάδα!

Το ΔΝΤ αποφασίζει για την εκταμίευση των 1,74 δισ. ευρώ

​Στην επισκόπηση του ελληνικού προγράμματος θα προχωρήσει σήμερα το απόγευμα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης ύψους 1,74 δισ. ευρώ.

Στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει σήμερα το ΔΝΤ αναφέρεται πως οι μακροοικονομικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σε γενικές γραμμές σύμφωνες με τις προβλέψεις του προγράμματος, με προοπτική για σταδιακή επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014. Πάντως, θα γίνεται λόγος σε αβεβαιότητες τόσο εσωτερικές, ��σο και εξωτερικές που ενδεχομένως να επιδράσουν αρνητικά στο πρόγραμμα.

Στην έκθεση του ΔΝΤ θα τονίζεται πως η Ελλάδα παρουσιάζει θετική εξέλιξη στην ολοκλήρωση της δημοσιονομικής της προσαρμογής και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων για το 2013. Ωστόσο, θα περιγράφονται ως προτεραιότητες τόσο η διοικητική μεταρρύθμιση, όσο και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μέσα από την συνέχιση της μεταρρύθμισης στην φορολογική διοίκηση.

Ενδεικτικά το Ταμείο θα αναφέρεται στην δέσμευση των ελληνικών Αρχών να λάβουν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην δημόσια διοίκηση, όπως η ολοκλήρωση των οργανογραμμάτων μέχρι το τέλος του έτους, η εφαρμογή καθεστώτων κινητικότητας και εσωτερικής ανακατανομής προσωπικού, και η επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων για τις υποχρεωτικές εξόδους από το Δημόσιο.

Το ΔΝΤ θα αναφέρει ακόμη πως συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των εξωτερικών ανισορροπιών και για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, κυρίως μέσα από εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας οι οποίες αύξησαν την μισθολογική ευελιξία.

Στο σημείο αυτό θα τονίζει πως πρέπει να επιταχυνθούν ευρύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της απελευθερώσεως των κλειστών επαγγελμάτων και των υπόλοιπων αγορών σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τα στελέχη του Ταμείου αυτή η μεταρρύθμιση είναι ουσιαστικής σημασίας για να μειωθούν τα κόστη, για να βελτιωθεί η αποδοτικότητα και για διασφαλιστεί ότι το βάρος της προσαρμογής δεν θα αφορά μόνον σε μειώσεις μισθών.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top