MasterChef - Συνταγή: Κοτόπουλο με καρότο

Μία συνταγή του σεφ Στέργιου Ρίζου

Ο σεφ Στέργιος Ρίζος έφερε στο MasterChef 2025 τη δική του συνταγή. Για την αποψινή δοκιμασία αντιγραφής πιάτου ο κ. Ρίζος έφερε ένα ιδιαίτερο πιάτο: Κοτόπουλο με καρότο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς τις μαγειρικές σας ικανότητες, παρακάτω σάς έχουμε τη συνταγή.

masterchef 2025

Κοτόπουλο με καρότο - Μία συνταγή του σεφ Στέργιου Ρίζου

Για το κοτόπουλο με δέρμα
 

  • Κοτόπουλο στήθος
  • Σκόρδο
  • Lemongrass
  • Ελαιόλαδα
  • Lime leaves
  • Λεμονοθύμαρο
  • τζίντζερ
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Βούτυρο κλαριφιέ
     

Εκτέλεση

  • Φιλετάρουμε το στήθος κοτόπουλο, αφήνοντας πάνω του το δέρμα. 
  • Αφαιρούμε το παραφίλετο και τριμάρουμε.
  • Τοποθετούμε το στήθος σε μία μπασίνα με όλα τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσεκτικά, μην τραυματίσουμε την πέτσα.
  • Τα βάζουμε όλα σε μία σακούλα vacuum,  προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ και κλείνουμε.
  • Ψήνουμε στους 72ο για 45΄.
  • Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη σακούλα και σε ένα τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, το ψήνουμε από την πλευρά της πέτσας.
  • Τελειώνουμε, γυρίζοντάς το από την άλλη πλευρά και κάνουμε αροζέ με λίγο βούτυρο κλαριφιέ.

Για το παρφέ

  • 100 γρ. εσαλότ
  • 5 γρ. σκόρδο
  • 10 γρ. θυμάρι
  • 150 ml Σάμος
  • 150 ml porto
  • 75 ml λευκό κρασί
  • 50 ml brandy
  • 400 γρ. συκωτάκια
  • 10 γρ. Ανθός αλατιού
  • 240 γρ. αυγά ολόκληρα
  • 300 γρ. βούτυρο.

 
Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβουμε το εσαλότ  και το σκόρδο και τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, το  θυμάρι, καθώς και όλα τα αλκοόλ.
  • Φέρνουμε σε βρασμό, τα φλαμπάρουμε  και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ρεντουίρουν.
  • Στη συνέχεια, αφαιρούμε  το θυμάρι και τα βάζουμε στον κάδο του θερμομίξ μαζί με τον ανθό αλατιού και τα συκωτάκια. Χτυπάμε στους 50ο σε δυνατή ταχύτητα.
  • Ρίχνουμε τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο, σιγά – σιγά.
  • Το βγάζουμε και το περνάμε από σινουά εταμίν και τουλπάνι.
  • Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμες και ψήνουμε σε μπεν μαρί, στους 130ο για 15΄ με 20΄ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
  • Μόλις φθάσει - στο εσωτερικό – τους 64ο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο τσίλερ μέχρι να κρυώσει.
  • Αφού κρυώσει, αφαιρούμε το πάνω μέρος, τοποθετούμε σε μία μπασίνα και το αφρατεύουμε με ένα φουέ.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, γεμίζουμε τις φόρμες κενέλ και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
  • Τοποθετούμε στο τσίλερ μέχρι να παγώσει καλά.
  • Βγάζουμε από το τσίλερ, παίρνουμε ένα κενέλ, καρφώνουμε ένα σουβλάκι και το βουτάμε στο μείγμα μεμβράνης από χυμό καρότο, επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές.

Για το καρότο Εκραζέ
 

  • 450 γρ. καρότα
  • 300 γρ. χυμό καρότο
  • 100 γρ.ζωμός κοτόπουλο
  • Τζίντζερ
  • Κύμινο
  • Τσίλι ψιλοκομμένο
  • Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • Καπνιστή πάπρικα
  • Σησαμέλαιο
  • Ξύδι ρυζιού
  • Σουσάμι καβουρδισμένο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι

 
Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα καρότα.
  • Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό καρότου, τα χοντροκομμένα καρότα, τον ζωμό κοτόπουλο, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
  • Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε  τα μισά καρότα με μια τρυπητή κουτάλα σε μία μπασίνα και τα σπάμε με ένα πηρούνι.
  • Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε τη γεύση.
  • Για τις πέτσες κοτόπουλου
  • Πέτσες κοτόπουλου
  • Καζούν
  • Βούτυρο κλαριφιέ
  • Αλάτι


Εκτέλεση

  • Ξύνουμε τις πέτσες και τις καθαρίζουμε προσεκτικά από το λίπος.
  • Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Πρέπει να είναι ανοιγμένες καλά. 
  • Τις αλείφουμε με βούτυρο κλαριφιέ και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
  •  Όταν βγουν με ένα σιτάκι πασπαλίζουμε το καζούν, όσο είναι ζεστές.
  • Τοποθετούμε άλλη μία λαδόκολλα από πάνω τους και τις σκεπάζουμε με άλλο ένα ταψί με βάρος και ψήνουμε στους 180ο  για 25΄ μέχρι να γίνουν crispy.


Για το γλάσο

  • 100 ml βαλσάμικο λευκό
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. σόγια
  • 20 γρ. τζίντζερ

Εκτέλεση

  • Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τα βράζουμε πολύ λίγο, μέχρι να γίνουν ένα ωραίο γλάσο.

Για τη σάλτσα
 

  • Λεμονοθύμαρο
  • Κανέλα
  • Μπαχάρι
  • Κόκκους πιπέρι
  • Φλούδες πορτοκάλι
  • Αστεροειδής γλυκάνισος 
  • Κρεμμύδι κόκκινο
  • 150 ml Ρούμι
  • 150 ml – 200 ml ντεμιγλάς κοτόπουλο
  • Βούτυρο

 
Εκτέλεση

 

  • Καίμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και τις φλούδες πορτοκάλι, χωρίς λιπαρή ουσία, να βγάλουν το άρωμά τους.
  • Προσθέτουμε λίγο λάδι και τα σοτάρουμε όλα μαζί με το κόκκινο κρεμμύδι και σβήνουμε με ρούμι.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντεμιγκλάς κοτόπουλο και το αφήνουμε έως ότου κατέβει.
  • Σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ξαναβάζουμε στην φωτιά.
  • Δένουμε με βούτυρο και σερβίρουμε.

Για τη μεμβράνη από χυμό καρότου

  • 500 γρ. χυμό καρότου
  • 25 gelificant

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τον χυμό καρότου σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το Gelificant.
  • Βράζουμε για 1΄ και αφαιρούμε.
  • Σουρώνουμε με ένα σιτάκι σε δοσομετρητή.

Για τις καρδιές

  • Καρδιές από συκωτάκια κοτόπουλο
  • Κλαδάκι δενδρολίβανο

Εκτέλεση

  • Παίρνουμε τις καρδιές και τις περνάμε από ένα σουβλάκι.
  • Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με ένα πινέλο με το γλάσο.
  • Ψήνουμε στο μόνολιθο.
  • Περνάμε τις καρδίες στο κλαδάκι από το δενδρολίβανο.
     
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top