Ο σεφ Στέργιος Ρίζος έφερε στο MasterChef 2025 τη δική του συνταγή. Για την αποψινή δοκιμασία αντιγραφής πιάτου ο κ. Ρίζος έφερε ένα ιδιαίτερο πιάτο: Κοτόπουλο με καρότο. Αν θέλετε να δοκιμάσετε κι εσείς τις μαγειρικές σας ικανότητες, παρακάτω σάς έχουμε τη συνταγή.
Κοτόπουλο με καρότο - Μία συνταγή του σεφ Στέργιου Ρίζου
Για το κοτόπουλο με δέρμα
- Κοτόπουλο στήθος
- Σκόρδο
- Lemongrass
- Ελαιόλαδα
- Lime leaves
- Λεμονοθύμαρο
- τζίντζερ
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Βούτυρο κλαριφιέ
Εκτέλεση
- Φιλετάρουμε το στήθος κοτόπουλο, αφήνοντας πάνω του το δέρμα.
- Αφαιρούμε το παραφίλετο και τριμάρουμε.
- Τοποθετούμε το στήθος σε μία μπασίνα με όλα τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί προσεκτικά, μην τραυματίσουμε την πέτσα.
- Τα βάζουμε όλα σε μία σακούλα vacuum, προσθέτουμε το βούτυρο κλαριφιέ και κλείνουμε.
- Ψήνουμε στους 72ο για 45΄.
- Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τη σακούλα και σε ένα τηγάνι, με λίγο ελαιόλαδο, το ψήνουμε από την πλευρά της πέτσας.
- Τελειώνουμε, γυρίζοντάς το από την άλλη πλευρά και κάνουμε αροζέ με λίγο βούτυρο κλαριφιέ.
Για το παρφέ
- 100 γρ. εσαλότ
- 5 γρ. σκόρδο
- 10 γρ. θυμάρι
- 150 ml Σάμος
- 150 ml porto
- 75 ml λευκό κρασί
- 50 ml brandy
- 400 γρ. συκωτάκια
- 10 γρ. Ανθός αλατιού
- 240 γρ. αυγά ολόκληρα
- 300 γρ. βούτυρο.
Εκτέλεση
- Ψιλοκόβουμε το εσαλότ και το σκόρδο και τα τοποθετούμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι, καθώς και όλα τα αλκοόλ.
- Φέρνουμε σε βρασμό, τα φλαμπάρουμε και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να ρεντουίρουν.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε το θυμάρι και τα βάζουμε στον κάδο του θερμομίξ μαζί με τον ανθό αλατιού και τα συκωτάκια. Χτυπάμε στους 50ο σε δυνατή ταχύτητα.
- Ρίχνουμε τα αυγά και το βούτυρο λιωμένο, σιγά – σιγά.
- Το βγάζουμε και το περνάμε από σινουά εταμίν και τουλπάνι.
- Τοποθετούμε το μείγμα σε φόρμες και ψήνουμε σε μπεν μαρί, στους 130ο για 15΄ με 20΄ σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο.
- Μόλις φθάσει - στο εσωτερικό – τους 64ο, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο τσίλερ μέχρι να κρυώσει.
- Αφού κρυώσει, αφαιρούμε το πάνω μέρος, τοποθετούμε σε μία μπασίνα και το αφρατεύουμε με ένα φουέ.
- Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής, γεμίζουμε τις φόρμες κενέλ και σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
- Τοποθετούμε στο τσίλερ μέχρι να παγώσει καλά.
- Βγάζουμε από το τσίλερ, παίρνουμε ένα κενέλ, καρφώνουμε ένα σουβλάκι και το βουτάμε στο μείγμα μεμβράνης από χυμό καρότο, επαναλαμβάνοντας 2-3 φορές.
Για το καρότο Εκραζέ
- 450 γρ. καρότα
- 300 γρ. χυμό καρότο
- 100 γρ.ζωμός κοτόπουλο
- Τζίντζερ
- Κύμινο
- Τσίλι ψιλοκομμένο
- Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
- Καπνιστή πάπρικα
- Σησαμέλαιο
- Ξύδι ρυζιού
- Σουσάμι καβουρδισμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα καρότα.
- Σε μια πλασοτέ κατσαρόλα βάζουμε τον χυμό καρότου, τα χοντροκομμένα καρότα, τον ζωμό κοτόπουλο, το τζίντζερ και το κάρδαμο. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τα βράζουμε σε μεσαία φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε τα μισά καρότα με μια τρυπητή κουτάλα σε μία μπασίνα και τα σπάμε με ένα πηρούνι.
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και φτιάχνουμε τη γεύση.
- Για τις πέτσες κοτόπουλου
- Πέτσες κοτόπουλου
- Καζούν
- Βούτυρο κλαριφιέ
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Ξύνουμε τις πέτσες και τις καθαρίζουμε προσεκτικά από το λίπος.
- Τις τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Πρέπει να είναι ανοιγμένες καλά.
- Τις αλείφουμε με βούτυρο κλαριφιέ και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
- Όταν βγουν με ένα σιτάκι πασπαλίζουμε το καζούν, όσο είναι ζεστές.
- Τοποθετούμε άλλη μία λαδόκολλα από πάνω τους και τις σκεπάζουμε με άλλο ένα ταψί με βάρος και ψήνουμε στους 180ο για 25΄ μέχρι να γίνουν crispy.
Για το γλάσο
- 100 ml βαλσάμικο λευκό
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. σόγια
- 20 γρ. τζίντζερ
Εκτέλεση
- Τοποθετούμε όλα τα υλικά μέσα σε ένα κατσαρολάκι, τα βράζουμε πολύ λίγο, μέχρι να γίνουν ένα ωραίο γλάσο.
Για τη σάλτσα
- Λεμονοθύμαρο
- Κανέλα
- Μπαχάρι
- Κόκκους πιπέρι
- Φλούδες πορτοκάλι
- Αστεροειδής γλυκάνισος
- Κρεμμύδι κόκκινο
- 150 ml Ρούμι
- 150 ml – 200 ml ντεμιγλάς κοτόπουλο
- Βούτυρο
Εκτέλεση
- Καίμε τα μπαχαρικά, το θυμάρι και τις φλούδες πορτοκάλι, χωρίς λιπαρή ουσία, να βγάλουν το άρωμά τους.
- Προσθέτουμε λίγο λάδι και τα σοτάρουμε όλα μαζί με το κόκκινο κρεμμύδι και σβήνουμε με ρούμι.
- Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τη ντεμιγκλάς κοτόπουλο και το αφήνουμε έως ότου κατέβει.
- Σουρώνουμε σε ένα κατσαρολάκι και το ξαναβάζουμε στην φωτιά.
- Δένουμε με βούτυρο και σερβίρουμε.
Για τη μεμβράνη από χυμό καρότου
- 500 γρ. χυμό καρότου
- 25 gelificant
Εκτέλεση
- Βάζουμε τον χυμό καρότου σε ένα κατσαρολάκι και μόλις ζεσταθεί, ρίχνουμε το Gelificant.
- Βράζουμε για 1΄ και αφαιρούμε.
- Σουρώνουμε με ένα σιτάκι σε δοσομετρητή.
Για τις καρδιές
- Καρδιές από συκωτάκια κοτόπουλο
- Κλαδάκι δενδρολίβανο
Εκτέλεση
- Παίρνουμε τις καρδιές και τις περνάμε από ένα σουβλάκι.
- Τις αλατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με ένα πινέλο με το γλάσο.
- Ψήνουμε στο μόνολιθο.
- Περνάμε τις καρδίες στο κλαδάκι από το δενδρολίβανο.