Οι «Αέρηδες» ανοίγουν για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό- ΒΙΝΤΕΟ

Θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο και πλανητάριο

​Επισκέψιμο για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία είναι πλέον στο σύνολό του, το Ωρολόγιο του Κηρρύστου στην Πλάκα, μνημείο γνωστό και ως «Αέρηδες». Θεωρείται ο αρχαιότερος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο και πλανητάριο. Το STAR επισκέφθηκε το χώρο και κατέγραψε μοναδικές εικόνες.

Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της Πλάκας που περνούν αυτές τις μέρες από την ρωμαϊκή αγορά αντικρίζουν μια υπέροχη εικόνα. Απογυμνωμένο από τις σκαλωσιές ��ου έκρυβαν την μεγαλοπρέπεια του εδώ και ενάμιση χρόνο, το Ωρολόγιο του Κηρρύστου δεσπόζει ξανά ανοιχτό για το κοινό κάτω απ’ τη σκιά της Ακρόπολης.

«Είναι ένας οκταγωνικός πύργος , κτισμένος από πεντελικό μάρμαρο, ύψους περίπου 14 μέτρων. Και στην αρχαιότητα χρησίμευσε ως ηλιακό ρολόι και κατά μια νεότερη εκδοχή και ως πλανητάριο» εξηγεί η διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελένα Μπάνου.

Το μνημείο γνωστό και ως πύργος των ανέμων ή Αέρηδες κατασκε��ασε ο Έλληνας αστρονόμος Ανδρόνικος τον 1ο αιώνα π.Χ και για πρώτη φορά οι επισκέπτες μπορούν να το θαυμάσουν και εσωτερικά.

Στις εξωτερικές πλευρές, απεικονίζονται οκτώ φτερωτοί άνεμοι κάτω απ' τους οποίους ��ρίσκονταν τα ηλιακά ρολόγια.

Πρόκειται κατά τους μελετητές για ένα τεχνολογικό επίτευγμα, που κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και μπορούσε να υπολογίζει εκτός από την ώρα και τον καιρό.

Η κίνηση του εσωτερικού ρολογιού γινόταν με τη βοήθεια των νερών που κατέβαζαν στο χώρο οι ποταμοί Ιλισός και Ηριδανός.

Οι εργασίες συντήρησης αποκάλυψαν πως την παλαιοχριστιανική εποχή το μνημείο μετατράπηκε σε εκκλησία, ενώ τον 18ο αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως μουσουλμανικός τεκές, τόπος δηλαδή προσευχής των δερβίσηδων.

Σήμερα θεωρείται το καλύτερα σωζόμενο κτίσμα της αρχαιότητας και το εισιτήριο του στοιχίζει 6 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top