Απορρίφθηκε η πρώτη δικαστική απόπειρα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε πως δεν έχει δ��καιοδοσία να εξετάσει την υπόθεση

Χάθηκε η πρώτη μάχη για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενών στην Ελλάδα, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Independent, έκρινε πως δεν έχει δικαιοδοσία να εξετάσει την υπόθεση, αφού η καταγγελλόμενη κλοπή των γλυπτών έγινε πάνω από 150 χρόνια και πριν η Μεγάλη Βρετανία υπογράψει τη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, το στρατόπεδο που είναι υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σημειώνει πως το δικαστήριο δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση σχετικά με την ουσία της υπόθεσης.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει:

«Το δικαστήριο σημειώνει πως τα Γλυπτά αφαιρέθηκαν από την Ελλάδα στις αρχές του 19ου αιώνα. Προκειμένου να φέρει το θέμα στο πλαίσιο της χρονικής δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου, οι προσφεύγοντες επικαλέστηκαν την άρνηση της Μ. Βρετανίας να μπε�� σε διαμεσολάβηση με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και τη συνεχή άρνηση της επιστροφής τους. Όμως, είναι ξεκάθαρο από τη φύση των καταγγελιών τους ότι διαμαρτύρονται για την φερόμενη ως παράνομη αφαίρεση των Γλυπτών από την Ελλάδα. Η αφαίρεση έγινε περίπου 150 χρόνια προτού συνταχθεί η Συνθήκη και επικυρωθεί από το εναγόμενο κράτος, οπότε οι αιτιάσεις των προσφευγόντων εμφανίζονται ως μη αποδεκτές».

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσέφυγε εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας ο «Σύλλογος των Αθηναίων», όταν το Ηνωμένο Βασίλειο απέρριψε την πρόταση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Unesco για την προώθηση της επιστροφής πολιτισμικών αγαθών στη χώρα προελεύσεως να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ ��ων δύο χωρών.

Πάντως ο «Σύλλογος Αθηναίων» δεν το βάζει κάτω και μάλιστα ο εκπρόσωπός του, Β. Σωτηρόπουλος σημειώνει ότι μπορεί στην πραγματικότητα και να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί νομικά στο μέλλον.

«Αυτή η πρώτη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ιστορικά η πρώτη δικαστική απόφαση στο θέμα του Γλυπτών του Παρθενώνα, αναδεικνύει τα σημεία στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί η Ελλάδα με ιδιαίτερη προσοχή, στην προσφυγή της ενάντια στη Μ. Βρετανία. Αυτή η απόφαση αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μία προσφυγή από την Ελλάδα να κηρυχθεί αποδεκτή και ως εκ τούτου προσφέρει έμμεσα πολύτιμη τεχνογνωσία για το πώς θα πρέπει να χειρισθεί αυτή την υπόθεση», δήλωσε στον Independent.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top