Απεβίωσε ο αγιογράφος Μανώλης Μπετεινάκης

Την τραγική είδηση ανακοίνωσε μέσω Facebook o ζωγράφος Νίκος Βισκαδουράκης

Απεβίωσε ο αγιογράφος Μανώλης Μπετεινάκης
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 69 ετών άφησε το βράδυ της Τρίτης, ο διακεκριμένος ηρακλειώτης αγιογράφος, Μανώλης Μπετεινάκης.

Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο δεν μπόρεσε το περασμένο Σάββατο να παρευρεθεί στα εγκαίνια της έκθεσής του, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ισαάκ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Γεννήθηκε το 1946 στο Ηράκλειο Κρήτης και το 1962 ξεκίνησε τη μαθητεία του στην αγιογραφία στο εργαστήρι του αγιογράφου Παπα-Γιώργη Μανουσάκη.

Το 1965 εργάστηκε ως βοηθός του αγιογράφου Γεωργίου Φιλιππάκη στην ιστόρηση του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου Αιγίνης και 4 χρόνια αργότερα Άνοιξε το δικό του εργαστήρι στο Ηράκλειο και εργάζεται ως ανεξάρτητος πλέον αγιογράφος αναλαμβάνοντας αναθέσεις από ιδιώτες και από τις εκκλησιαστικές αρχές.

Το 1975 του ανατίθεται το πρώτο τοιχογραφικό σύνολο για το παρεκκλήσι Αγ. Ιωάννου του Ερημίτη Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας (με βοηθούς τον Μ. Βασιλάκη και τον Ν. Κρητικό). Μεταξύ άλλων φιλοτέχνησε τοιχογραφικά σύνολα στους Ι .Ν. Παναγίας της Φανερωμένης Παχιάς Άμμου, Αγ. Θεοδώρων και Αγ. Δημητρίου Ησυχαστηρίου Ηρακλείου, Άξιον Εστί Ιεράπετρας (με συνεργάτη τον Μ. Σταυρουλάκη), Αγ. Γεωργίου Πόρου και σε Ι. Ναούς του Κάτω και Άνω Χωριού Ιεράπετρας. Παράλληλα, αναλαμβάνει και φορητές εικόνες τέμπλων μεταξύ άλλων για τους Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Σητείας, Άξιον Εστί Ιεράπετρας, και Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας και Αγίας Φωτεινής Ιεράπετρας.

Του ανατίθεται η ιστόρηση της Τράπεζας Ι. Μονής Τοπλού με την τεχνική της νωπογραφίας. Αρχίζει δοκιμές και το 1987 ξεκινά την εργασία στην Τράπεζα της Ι. Μονής.τ
Το 1994 ολοκληρώνει το έργο της ιστόρησης στην Τράπεζα της Ι. Μονής Τοπλού.

Παράλληλα, φιλοτεχνεί φορητές εικόνες τέμπλου μεταξύ άλλων για τον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας Σητείας, και τον Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Αρκαλοχωρίου, ενώ αρχίζει την ενασχόληση του με την τέχνη του Ψηφιδωτού. Ψηφιδωτά έργα του αυτής της δεκαετίας (με τη συνεργασία της Μ. Κουμάνοβα) βρίσκονται στον Ι .Ν. Αγ. Νικολάου στη ναυτική βάση Σητείας, και στην Ι. Μονή της Παναγίας Παντάνασσας.

Από το 2000 εργάστηκε φιλοτεχνώντας τοιχογραφικά σύνολα, με πρόσφατο αυτό στον Ι. Ν. Παναγίας της Ελεούσας, Ιεράπετρας (με συνεργάτη τον Κ. Νούλανς), και στον Ι. Ν. Αγ. Αικατερίνης Σητείας (με συνεργάτη τον Ν. Βισκαδουράκη), ενώ συνεχίζει να δουλεύει ψηφιδωτά και έργα φορητών εικόνων όπως για τα τέμπλα των Ι. ναών Αγ. Άννας Σητείας, Πέτρου και Παύλου Άρβης, Εσοδίων στο χωριό Χουμέρι και Προφήτη Ηλία στο χωριό Παπαγιαννάδες Σητείας.

Την δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε μέσω του Facebook, o ζωγράφος Νίκος Βισκαδουράκης.
νσβνση.jpg


Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top