Διχάζει και πάλι η Αμφίπολη: Για εμμονική συσχέτιση με τον Μ. Αλέξανδρο κάνει λόγο η Κοτταρίδη

Η αρχαιολόγος αμφισβητεί πως ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα

Είναι ίσως το μοναδικό μνημείο που έχει προκαλέσει τόσες πολλές συγκρούσεις. Ο λόγος για τον Τάφο της Αμφίπολης και το νέο γύρο αντιπαραθέσεων για τον «ένοικο» του Τάφου.

H επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, Αγγελική Κοτταρίδη με άρθρο της στην εφημερίδα «Καθημερινή» αμφισβητεί πως ο τάφος ανήκει στον Ηφαιστίωνα και κάνει λόγο για εμμονική συσχέτιση του τύμβου Καστά με τον Μέγα Αλέξανδρο.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζει πως όλα τα στοιχεία οδηγούν στο τέλος του 2ου π.Χ. αιώνα και όχι μεταξύ 325 και 319 π.Χ., εποχή του μεγάλου στρατηλάτη, ενώ αφήνει αιχμές για την ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη και γράφει χαρακτηριστικά «τη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρείται –εξαρχής και συνεχώς– το φαινόμενο τα δεδομένα να “αξιολογούνται” από την ομάδα, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να στηρίζουν τις εκάστοτε θεωρίες οι οποίες αλλάζουν κάθε τόσο, διατηρώντας πάντα ως βασικό άξονα τη συσχέτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο».

Στη συνέχεια, η κ. Κοτταρίδη αναφέρει: «Η εμμονή της αναγκαστικής συσχέτισης με τον Μέγα Αλέξανδρο οδηγεί σε χρονολόγηση μεταξύ του 325 και 319 π.Χ., ενώ όλα τα στοιχεία (τεχνοτροπία γλυπτών, κεραμική, νομίσματα και αρχιτεκτονικά-κατασκευαστικά στοιχεία) οδηγούν στο τέλος του 2ου προχριστιανικού αιώνα. Σε ό,τι αφορά στους νεκρούς, η έρευνα των ανθρωπολόγων απέδειξε την ύπαρξη σκελετικών κατάλοιπων μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός νηπίου και τριών ανδρών. Προχθές μάθαμε ότι αν υπήρχε ένοικος και δεν ήταν κενοτάφιο (ή ηρώο), αυτός ήταν ο Ηφαιστίων, δηλαδή ένας άνδρας το νεκρό σώμα του οποίου ξέρουμε ότι είχε καεί, και δεν έγινε καμιά νύξη από την ομάδα Περιστέρη για το τι συμβαίνει με τους υπόλοιπους νεκρούς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καθηγητής αρχαιολογίας αμφισβητεί ότι το μνημείο στην Αμφίπολη είναι αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top