Ντόροθι Κινγκ: «Τίποτα δεν τελείωσε - Υπήρχε κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Πιστεύει πως κάτι κρύβεται στον τεράστιο τύμβο του λόφου Καστά

​Μετά τη διαπίστωση ότι στον τρίτο θάλαμο του τάφου της Αμφίπολης δεν υπάρχει πόρτα, το αδιέξοδο είναι... προσωρινό, υποστηρίζει η Βρετανίδα αρχαιολόγος Ντόροθι Κινγκ.

Η Κινγκ παρακολουθεί και σχολιάζει την πρόοδο των ανασκαφών στην Αμφίπολη από την αρχή και παρεμβαίνει μέσα από το προσωπικό της blog, phdiva.blogspot.gr.

Έτσι λοιπόν μετά την ανακοίνωση ότι οι ανασκαφείς της Αμφίπολης δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τον νεκρό και ότι έπεσαν σε «τοίχο», αφού δεν υπάρχει τέταρτος θάλαμος εκείνη έγραψε ότι πιστεύει πως κάτι κρύβεται στον τεράστιο τύμβο του λόφου Καστά και ότι δεν μπορεί να κρίνει κανείς από τα λίγα μέτρα που έχουν ανασκαφεί:

«Εν ολίγοις, οι κενοί θάλαμοι και το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η ανασκαφή ενισχύουν την εκδοχή περί κενοταφίου-ηρώου για τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Πρόκειται δηλαδή για ένα μνημείο που δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά για οποιονδήποτε άλλον, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε βέβηλη πράξη. Οι θάλαμοι, κατά πάσα πιθανότητα, χρησιμοποιήθηκαν από κάποια λατρευτική κοινότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενόσω περίμεναν τον επαναπατρισμό της σορού του. Τα αντικείμενα που περιείχε ο τάφος θα πρέπει να είχαν αφαιρεθεί προτού εναποτεθεί η επίχωση, η οποία έγινε ώστε να εμποδίσει την κατάρρευση του μνημείου».

Ακόμα υποστηρίζει την άποψη ότι γύρω από τον τύμβο υπάρχουν αρχιτεκτονήματα, όπως σαρκοφάγοι και ναΐσκοι.

«Το βάρος του τύμβου δεν θα πρέπει να ήταν τόσο μεγάλο ώστε να συνθλίψει τους θαλάμους -αρκεί το υπόλοιπο του πυρήνα του λόφου να ήταν στέρεο. Επομένως, θεωρώ πιθανό να υπήρχαν και άλλες συστοιχίες δωματίων εντός του τύμβου.

Επίσης, δεν αποκλείεται καθόλου ότι υπήρχαν άλλες κατασκευές, είτε αυτές ήταν σαρκοφάγοι ατόμων που πέθαναν σε μεταγενέστερους χρόνους, ή ακόμη και ναΐσκοι αφιερωμένοι σε ήρωες και θεούς. Τα αρχιτεκτονήματα αυτά θα πρέπει να βρίσκονται γύρω από έναν τόσο σημαντικό τύμβο. Είμαι βέβαιη ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν για όλα αυτά, καταγράφοντάς τα στα τοπογραφικά τους σχέδια.

Παραλληλίζοντας την εικόνα του τύμβου Καστά με τη Βεργίνα, πιστεύω ότι δεν θα βρεθούν υπολείμματα της πυράς, διότι δεν υπήρξε τέτοια. Ίσως όμως βρεθεί μια επιχρωματισμένη στήλη, καθώς και άλλα αντικείμενα που είχαν αφεθεί στον τάφο.

Με βάση άλλα παραδείγματα και συνεκτιμώντας το γεγονός ότι υπήρχε άγαλμα λέοντος στην κορυφή του τύμβου, βάζω στοίχημα πως υπάρχουν επιπλέον αρχιτεκτονικά γλυπτά στον περιβάλλοντα χώρο. Για παράδειγμα, θα ήταν πραγματικά απίθανο να μην υπάρχει μια ζωφόρος. Εφόσον το λιοντάρι ανευρέθη σε κάποια απόσταση από τον λόφο Καστά, φαντάζομαι ότι οι αρχαιολόγοι θα ψάχνουν στη γύρω περιοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top