Συνεχίζει να μαγεύει η Αμφίπολη: Μέλος της μακεδονικής βασιλικής οικογένειας στον τάφο

Που αλλού έχουμε δει την «Αρπαγή της Περσεφόνης»;

​Αποκαλύφθηκε την Πέμπτη σε όλο του το μεγαλείο, το ψηφιδωτό της Αμφίπολης, εντυπωσιάζοντας τη παγκόσμια κοινότητα. Το πρόσωπο που έλειπε πλάι στο γενειοφόρο άντρα ήταν η Περσεφόνη και πλέον είναι βέβαιο ότι αναπαριστά την αρπαγή της θεάς από τον Πλούτωνα.

161014182428_8998 (1).jpg
Η Περσεφόνη έχει κόκκινα μαλλιά, φορά λευκό χιτώνα που συγκρατείται στο ύψος του στήθους με μία κόκκινη ταινία και έχει μία τραγική μορφή. Το χέρι της είναι υψωμένο προς τα πάνω. Ο χιτώνας του Πλούτωνα έχει κόκκινο χρώμα ενώ του Ερμή κίτρινο.

Η αποκάλυψη της Περσεφόνης, επιβεβαίωσε τα σενάρια που έλεγαν ότι ο τάφος ανήκει σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας ή σε έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους εκείνης της εποχής.

161014141007_7213.jpg
Το γεγονός πως πρόκεται για έργο τέχνης μοναδικό τόνισε στις δηλώσεις της η κυρία Λίνα Μενδώνη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «η επανάληψη της λέξης μοναδικό για το μνημείο αυτό δεν είναι τυχαία».

Κατά την ενημέρωση, η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στο γεγονός πως αναπαράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης συναντάται σε ακόμα δύο μακεδονικούς τάφους.

161014141006_6555.jpg
«Βρίσκουμε την σκηνή της αρπαγής της Περσεφόνης στην τοιχογραφία του λεγόμενου τάφου της Περσεφόνης, στο βασιλικό νεκροταφείο των Αιγών. Έχουμε και δεύτερη απεικόνιση με τον Πλούτωνα και την Περσεφόνη, σε σκηνή ιερού γάμου, στο ερεισίνωτο του μαρμάρινου θρόνου, στον τάφο της Ευρυδίκης, μητέρας του Φιλίππου, στις Αιγές».

O τάφος του θρόνου ή τάφος της Ευρυδίκης

1.jpg
Ανακαλύφθηκε το 1987 από τον Μανόλη Ανδρόνικο, 4 μέτρα ανατολικά του «τάφου του Ρωμαίου». Η πρόσοψη του δεν έχει πλήρως αποκαλυφθεί. Είναι ίσω�� ο παλαιότερος «Μακεδονικός Τάφος» που έχει ανακαλυφθεί. Ο τάφος λεηλατήθηκε- πιθανότατα λίγο μετά την ταφή- και μέσα βρέθηκαν δύο σκελετοί δύο πιθανότατα τυμβωρύχων (ένας στον προθάλαμο και ένας στην οροφή). Πιστεύεται ��τι εκεί έχει ταφεί η Ευρυδίκη, η μητέρα του Φιλίππου Β', χωρίς αυτό ακόμη να έχει εξακριβωθεί πλήρως.

2.jpg
Ο τάφος ονομάζεται και τάφος του θρόνου, λόγω του θρόνου που βρέθηκε σε αυτόν και ο οποίος είναι πλούσια διακοσμημένος, με επίχρυση ανάγλυφη ζωφόρο και μικρότερες ζωγραφισμένες φιγούρες. Στο πίσω μέρος του θρόνου υπάρχει μια θαυμάσια αναπαράσταση της Περσεφόνης και του Άδη, στο άρμα τους, να βλέπουν μπροστά, με το άρμα να το σέρνουν τέσσερα άλογα.

3.jpg
Ο τάφος της Περσεφόνης

persefoni-2.jpg
Η τοιχογραφία με την αρπαγή της Περσεφόνης έχει βρεθεί σε έναν κιβωτιόσχημο τάφο στις Αιγές, με διαστάσεις 3Χ4,5 μ., που χρονολογείται γύρω στο 350 π.Χ. και ο οποίος ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα, περίπου 25 χρόνων, που πρέπει να πέθανε στη γέννα και θάφτηκε εδώ μαζί με το βρέφος της.

persefoni-9.jpg
Μάλιστα, εικάζεται ότι είναι μία από τις επτά συζύγους του Φιλίππου Β', πιθανότατα η Νικησίπολις από τις Φερές- η μητέρα της Θεσσαλονίκης.

persefoni-5.jpg

Πάντως, στον Τύμβο Καστά, είναι η πρώτη φορά που συναντάμε την «Αρπαγή της Περσεφόνης» σε ψηφιδωτό και όχι σε τοιχογραφία, κάτι που σημαίνει πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top